Спортни клубове от страната изпратиха писмо до Бойко Борисов, Оперативния щаб за справяне с коронавируса и до здравния министър Кирил Ананиев, в което призовават да не бъдат ограничавани спортните занимания на открито в паркове и стрийт фитнеси. В условията на социална изолация, индивидуалният спорт на открито е една от малкото активности, които са с нисък риск, но със съществено значение за опазването на физическото здраве и духа на населението, аргументират се те. Припомнят, че в нито една от европейските държави, въвели най-строги мерки заради COVID-19, индивидуалният спорт на открито не е бил изцяло забраняван. 

Ето и целият текст на писмото:

До 

Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов,

Министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев,

Министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев,

Председателя на кризисния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски,

 

Уважаеми господа,

Ние сме клубове, развиващи любителския спорт на открито - бягане, колоездене триатлон, туризъм и др. Категорично подкрепяме усилията за справяне с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Сами отменихме всички събития, които бяхме предвидили за този период и препоръчваме на членовете си стриктно да спазват предпазните мерки.

Обръщаме се към Вас, за да привлечем вниманието Ви към важен въпрос. В условията на социална изолация, индивидуалният спорт на открито е една от малкото активности, които са с нисък риск, но със съществено значение за опазването на физическото здраве и духа на населението. Бягането в парка или планината, когато е индивидуално и не нарушава забраната за събиране на повече от двама души, както и колоезденето - в града или извън него, позволяват на практикуващите ги да запазят физическата си форма, да дишат чист въздух, да прекарат време на слънце. Доказано е, че подобни активности спомагат за поддържането на висок тонус и по-слаба податливост към заболявания.

Затова е от ключово значение, дори при налагане на още по-строги мерки, индивидуалният спорт на открито да остане разрешен - разбира се, при спазване на определени условия. Би трябвало той да бъде позволен и в парковете, затворени за друг тип посещение.

Евентуалната му забрана би имала много негативен ефект както в краткосрочен, така и в дългосрочен план - знаем, че спортът е най-добра превенция за много заболявания, сред които сърдечносъдови, диабет тип 2 и др., а наличието на точно тези заболявания прави хората податливи на усложнения при всякакви вирусни инфекции. 

Мислим, че дори е разумно държавата да насърчи хората да практикуват индивидуален спорт, като избягват популярните места, а се насочват към такива, в които няма други хора. Самите ние отправяме стриктни препоръки към членовете си - да спортуват сами, да се разминават на разстояние с други спортуващи, да избягват ръкостискания и какъвто и да било друг физически контакт, да не докосват повърхности, а ако им се наложи да почистват ръцете си, да тичат или карат колело, но да не ползват уредите за уличен фитнес, които са докосвани и от други хора, да не прекаляват с тренировките, за да не отслабят имунитета си и да тренират само ако се чувстват във форма.

Припомняме, че в нито една от европейските държави, въвели най-строги мерки заради COVID-19, индивидуалният спорт на открито не е бил изцяло забраняван. 

Италия и Испания ограничиха спортното колоездене едва когато болниците се препълниха, водени от логиката, че ако колоездач претърпи инцидент няма да има къде да бъде лекуван. Но дори и в тази обстановка не забраниха бягането. Надяваме се и тук индивидуалният спорт на открито, който не носи рискове, да остане разрешен.

 

С уважение:

Цоньо Пенев,

Председател на Спортен клуб  “Зелена стъпка”

Еленко Еленков

Председател на Спортен клуб “Бегач”

Владимир Димитров

Председател на СНЦ "Зелена Странджа"

Николай Колев

Управител на Спортен клуб “Ай рън”

Иван Димитров

Управител на сдружение “Български Ултрамаратони 2020”

Димитър Димитров

Сдружение “Екско Клуб