Президентът на Българската федерация по плуване Георги Аврамчев говори за басейн "Младост" пред TrafficNews. Припомняме, че Общината ще тегли заем от 20 млн. лв., за да стане факт новият басейн. Вече доста градове в България започнаха да имат много хубава материална база и хубави басейни, а пловдивските плувци продължават да се мъчат в малкия басейн "Младост" и въпреки това постигат успехи. 

"Недопустимо е град като Пловдив да няма хубав басейн. Няма как да се развива плуването без нов басейн. Ние правим всичко възможно като федерация и помагаме за новия басейн. Оказали сме съдействие при проектирането и изискванията за басейна, за да стане едно хубаво спортно съоръжение и да могат младите плувци да се развиват. В него ще могат да се организират и международни състезания. Плуването в Пловдив трябва да се развива, защото градът е един от важните центрове на българското плуване. Кметът Здравко Димитров пое ангажимента, че ще бъде изтеглен заем и ще започне строителството на 50-метровия басейн. Ние две години и половина сме работили съвместно с архитекти за басейна. Екипът беше много добър и се съобразиха с изискванията, които имахме. Мисля, че ще се получи едно много модерно и хубаво съоръжение. Надявам се басейнът да бъде завършен, защото Пловдив има нужда от този басейн. Клубовете са доста и с този нов басейн ще могат да провеждат пълноценна подготовка. Като цяло има басейни в България, но има и още какво да се направи, защото и не достигат. В последните години има огромен интерес към нашия спорт. Пловдив без нов 50-метров басейн не може да развива плувните спортове. Без база няма как да се получи. Държавата също трябва да се намеси. Едно такова съоръжение освен изграждането му после и поддръжката му е трудна. Басейн в Пловдив е наложително да има. В Пловдив има толкова талантливи деца, но на този басейн, който е сега не може да се развива плуването така както ни се иска на всички. Пловдивският клуб Младост-91 преди години нямаше кой да ги бие и бяха многократен шампион на България, но сега не е така. Без база няма как да се развива спорта. Има добри специалисти и талантливи деца, но трябва база. Каквото зависи от федерацията ще го направим. Министърът на спорта Весела Лечева също е на мнение, че трябва да се инвестират пари в материалната база, за да можем да върнем славата на българския спорт", заяви президентът на БФ плуване Георги Аврамчев пред TrafficNews.

Очаквано: "ГБС – Пловдив" ще строи басейн "Младост", отстраниха другите две фирмиОт пловдивското подразделение на „Главболгарстрой” са предложили 20,88 млн. лева за комплекса