Мадридският AS допусна гаф на своята първа страница. Изданието обърка името на българския шампион Лудогорец, след като изписа името на "орлите" като Ludogorest, обръщайки мястото на последните две букви. В днешния си брой AS отделя челно място на собственика на клуба от Разград Кирил Домусчиев, който даде обширно интервю пред вестника.

 

Бизнесменът говори за клуба от Разград, както и за предстоящия мач с Реал (М).

- Как решихте да станете собственик на Лудогорец?

 

- Имаме голям фармацевтичен завод в Разград, където работят 1000 души. През 1945 г. в града бе създаден отбор, който се казваше Лудогорец. През сезон 1999-2000 този тим, който предимно играеше във втора или трета дивизия, банкрутира. Година по-късно група от ентусиасти искаше да съживи футбола в Разград, а тяхното намерение бе да работи предимно с децата. 

- Кои бяха тези ентусиасти?

 

- Повечето от тях бяха бивши играчи на Лудогорец, какъвто е случаят с президента на клуба Александър Александров. Той беше душата на клуба и организираше всичко в аматьорските първенства. Александров започна работа с нашата фирма за кораби във Варна и така разбрах за футболния проект в Разград.

- И решихте да се включите...

 

- Започнах да помагам с малко пари. Първо дадох 25 000 евро. След това вложих повече финансови средства, когато отборът влезе във втора дивизия. Попитах Александров от колко пари се нуждае, а той ми отговори, че иска 250 000 евро. Решихме да помогнем, но при условието да влязат мои хора в ръководството, които да контролират финансите на клуба. През 2011 г. тимът влезе в елита и аз и брат ми се обвързахме още повече с клуба. След това всеки знае историята... Три поредни години станахме шампиони и на два пъти направихме требъл. Тази история я няма никъде другаде по света. През миналия сезон стигнахме до осминафиналите на Лига Европа, където отпаднахме от Валенсия, но преди това победихме ПСВ Айндховен, Динамо (Загреб), Лацио...

- Каква е тайната на вашия успех?

 

- Работа, организация... Имаме годишен бюджет от 6 млн. евро, който е много по-малък от този на останалите отбори от Европа. Левски и ЦСКА разполагат горе-долу със същите финансови средства. България се намира в криза и няма много хора, които инвестират във футбола. Ние вдигнахме бюджета, когато видяхме, че отборът върви нагоре.

- За четири години извървяхте пътя от втора дивизия до Шампионската лига.

 

- Да, това е невероятно. Никога не съм си представял, че така ще се получат нещата.

- В България гледат ли на Лудогорец като на голям клуб?

 

- Да, имаме този проблем. Затова загубихме срещу Левски. Отборът е изморен от българския шампионат и изцяло се е концентрирал върху изявите си в Европа. Всички тимове играя на 150 % срещу нас. Тук отборите играят срещу нас все едно се изправят срещу Реал (М) или Барселона.

- Как мотивирате играчите?

 

- Футболистите трябва да разберат, че първенството е много важно. Догодина ще бъде по-лесно да се влезе в Шампионската лига, защото ние вдигнахме коефициента. Затова е важно да се побеждава. Ние сме коректни като ръководство и понякога има и глоби за играчите.

- Глоби?

 

- Когато видя, че играят без да дадат всичко от себе си и изневеряват на нашия стил... Едно нещо е да загубиш с такава игра като срещу Ливърпул, съвсем друго е да допуснеш поражение по начина, по който стана срещу Левски. Срещу "сините" играчите направиха много глупости. Изгониха наш играч, получиха много жълти картони за разправии със съдията. Това не мога да го допусна. Трябва да играем нашата игра. За такива неща има глоби.

- А има ли премии?

 

- При победа има премии.

- Сигурно премиите ще бъдат завишени срещу Реал (М)...

 

- По принцип ще има премия, но не мисля, че играчите мислят за парите, за да се опитат да победят Реал (М). Срещу испанския гранд се играе на върха на възможностите и това не е заради пари.

- Това ли е първата ви инвестиция във футбола?

 

- Да, имам инвестиции и в много други области, но нямах опит като ръководител на клуб. В момента футболът е индустрия като всички останали. Разполагаш с продукт, който трябва да го продадеш. Трябва се контролират приходите и разходите.

- На печалба ли сте от футбола?

 

- Да, имахме голяма печалба.

- Имате ли проблеми с финансовия феърплей?

 

- Нямаме такива проблеми. Не ми харесва, когато клубовете не уважават финансовия феърплей и когато зад тях има руски олигарси или пари от арабските богаташи. Например не гледам много какво става с Пари Сен Жермен. Футболът трябва да е по-чист. Реал (М) продава фланелки и получава пари. Друг клуб продава билети и взима пари. Това са истинските приходи. В началото инвестирах средства, защото бе наложително. Това бе социален проект, който имаше за цел да се помогне на един от най-бедните региони в България. Изградихме тренировъчни игрища, направихме ремонт на стадиона, а сега започваме строежа на друго спортно съоръжение. Но не съм като арабите, които хвърлят пари, печелят и само това е. Нашите фенове плащат едни от най-скъпите билети. Откъде ще идват парите за клуба? Клубът е на хората и те трябва да си плащат. Същото е и с фланелките. Разполагаме с добър финансов баланс. Ние сме на първо място в България по приходи от билети, спонсори и телевизионни права.

- Това ще ви позволи да похарчите повече пари за селекция.

 

- Мога да купя играч за 4-5 млн. евро. Но какво ще правя с него? Това ще бъде временно решение. Не искам клубът да зависи от моя бизнес. Трябва бавно да развиваме Лудогорец.

- Харесвате ли испанския футбол?

 

- Много. През тези три години сме пращали много от нашите треньори в Испания, за да видят как се работи в Барселона, Виляреал и Еспаньол. Опитваме се да имитираме испанския модел. Нашият стил на игра е сходен с този на Испания. Искаме да притежаваме топката.

- И срещу Реал (М) ли ще се опитате да притежавате топката?

 

- Да. Ще се гордея да играем като равен с равен с големите отбори. Мачът ще е празник. Много хора на стадиона ще се радват, ако Лудогорец победи, но някои от феновете искат да видят галактичните играчи на Реал (М). Моята прогноза е, че срещата ще завърши 2:2.