Новак Джокович очаквано преодоля изненадващия полуфиналист Томи Пол със 7:5, 6:1, 6:2 и се класира за финала на Australian Open, където ще се изправи срещу Стефанос Циципас, за да преследва десети трофей в Мелбърн и 22-ри от “Големия шлем”.

Джокович задмина досегашния рекорд от поредни победи на Australian Open и вече има 27, като специално в Зеления континент не е губил двубой от 2018 година, когато беше спрян на осминафиналите в Мелбърн от Хьон Чун.

Ноле също така с този двубой изравни Гийермо Вилас по брой професионални мачове при мъжете на ниво АТР - 1248. Само Джими Конърс, Роджър Федерер, Иван Лендъл и Рафаел Надал са изиграли повече срещи.

С достигане до полуфинал Томи Пол ще се изкачи до рекордното в кариерата си 19-о място в световната ранглиста, изпреварвайки играчи като Ник Кирьос, Матео Беретини, Роберто Баутиста Агут, Денис Шаповалов, Диего Шварцман и Григор Димитров.

Пол беше и първият американец на полуфинал в Мелбърн от Анди Родик през 2009-а, когато Роджър Федерер спира пътя на представителя на САЩ.

Шампионът в Australian Open в неделя ще бъде и новият номер 1 в света.