Бойните спортове отново защитиха честта на Пловдив, показва поглед върху статистиката с постиженията и резултатите на клубовете под тепетата през изминаващата година. Градът от години има традиции в тях и успя да ги запази и през 2018-та. Затова  и точно представителите на тези спортове са фаворити да попаднат в призовата десетка на традиционната класация, резултатите от която ще станат ясни на Бала на спортиста във вторник в Гранд хотел Пловдив. Бележим отстъпление в олимпийските дисциплини, но това е тенденция, която продължава от години, с епизодични изключения. За съжаление – този път такива няма и не можем да се похвалим с медали от големи първенства.

Каратето отново се очертава като номер 1. Състезателят на Тракия Валери Димитров за пореден път показа, че за него няма граници и грабна две европейски титли в шинкиокушина - в категорията си и в категория абсолютна. Съотборничката му Иванка Делева почти дублира успеха му, с тази разлика, че взе сребърен медал на първия шампионат, гарниран с абсолютна европейска титла при жените. Иван Команов от СК Ронин пък днес прибави още един медал от голямо първенство в колекцията си - бронз от европейското по киокушин във Варна.

Джудистът Янислав Герчев от години е в призовата десетка на Пловдив със стабилните резултати, които демонстрира. Участникът на олимпийските игри в Рио през 2016 година и този път не наруши традицията и грабна сребро от европейското. Със същото постижение може да се похвали и щангистът Георги Шиков, което заслужава признание на фона на продължаващите катаклизми в този спорт, носил толкова олимпийска и световна слава в миналото. В традиционно силните за Пловдив гребни дисциплини градът ни този път не може да се похвали с отличия, но имаме класирания в Топ 10 на световно и европейско първенство на Станилия Стаменова, Христо Реков, Кристиян Душев и Ангел Кодинов.

Две други постижения на пловдивски спортисти заслужават адмирации. Габриела Петрова се завърна след тежка контузия и записа 6-о място на европейското и 4-то място в Диамантената лига в тройния скок. Тенисистът Димитър Кузманов пък стигна до рекордното за него 253-то място в света, което в мелницата на мъжкия тенис трябва да бъде оценено по достойнство. Сумото отново се разписа с два бронзови медала от европейското в Пловдив на Виолета Генчева и Димитър Рангелов. Местната школа в аеробиката продължава да дава плодове – Антонио Папазов, Ана-Мария Стоилова, Дарина Пашова и Ивелина Лукаки се класираха в Топ 10 на световното за мъже и жени в Португалия.

Подрастващите отново доказаха, че където е текло, пак ще тече, и дадоха заявка за бъдещето. Безспорно на първо място е постижението на лекоатлетката Александра Начева, която грабна титли от младежката олимпиада и световното до 20 години, както и сребро от европейското до 18 години. Стрелецът Кирил Киров също се отчете със злато от олимпиадата в смесените отбори. Малко не стигна за медали от световното по аеробика в Португалия при юношите и девойките, но Борислава Иванова, Радина Лулчева, Никол Черпокова, Радиана Иванчева и Алекс Ангелова се представиха повече от достойно. Както и Рангел Кацарски и Димитър Петров, класирали се в Топ 10 на европейските по гребане и кану каяк. И тук младите каратеки са традиционно силни – със среброто на Ноел Николов и бронзовите медали на Мария Филипова и Никол Харизанова от европейските първенства. Наред със сумистите Димитър Христов, Габриела Гигова и Илиян Николов, спечелили бронз от европейското в Пловдив.

Не по-малко внимание заслужават таекуондистът Божидар Матов с титлата си от европейското, както и шахматната ни надежда Виктория Радева, спечелила първо място на световния училищен шампионат. Както и плувкинята Диана Петкова, чието 6-то място на младежката олимпиада е равносилно на медал при убийствената конкуренция в този спорт.