Радвайте се, българи! Григор Димитров накара цяла нация да се гордее, след като грабна най-големия си трофей до момента. Нашето момче триумфира с титлата на един от най-престижните турнири в тениса – финалния Мастърс на осемте най-добри през сезона в Лондон. На финала в О2 Арена пред мощна българска агитка хасковлията сломи коравия белгиец Давид Гофен със 7:5, 4:6, 6:3 в зрелищен мач с гениални отигравания от страна и на двамата. Така Гришо постави перфектния завършек на невероятна за него година. Още с класирането си за финала той излезе на трето място в световната ранглиста след живите легенди Рафаел Надал и Роджър Федерер. Това е едно от най-великите спортни постижения за страната ни.

Гришо показа, че е узрял за нещо наистина голямо и успя да вземе онова, което му се полагаше. Оправдаха се очакванията, че този сблъсък няма да прилича на мача между двамата в предварителната група, убедително спечелен от българина с 6:0, 6:2. Гофен доказа, че неслучайно успя да победи последователно Надал и Федерер и се съпротивляваше яростно, но класата и психическата устойчивост на нашето момче в решаващите моменти от мача си каза тежката дума.

Първият сет започна нервно за него с общо три пробива и преднина на противника му, който поведе с 4:2. Постепенно Димитров намери себе си, заигра по-агресивно, както обикновено се движеше невероятно по корта и със страхотна защита парира опитите на опонента си да наложи надмощие. Той успя да се възползва от колебанията на белгиеца по най-добрия възможен начин и върна и втория пробив след две двойни и две непредизвикани грешки на Гофен. След това направи още един след няколко пропуснати сетбола в последния гейм на първата част и успя да я спечели и да излезе с едни гърди напред.

Във втората Гришо сервираше уверено, но Гофен успяваше да се задържи в мача, след като вече нямаше какво да губи. Белгиецът заигра без напрежение и обърна нещата в своя полза – проби в седмия гейм и поведе с 5:3, след като направи някои невероятни отигравания и спечели втория сет.

Неуспехът разколеба Гришо, който още в първия гейм трябваше да спасява три възможности за пробив, но успя да се справи. Престрелката между двамата продължи равностойно, но Гришо показа, че има повече аргументи и проби след дълъг гейм за 4:2. Последва убедителен сервис гейм и три пропуснати мачбола прис сервис на белгиеца. В заключителното си подаване обаче Гришо бе неудържим и грабна най-голямата си победа до момента в кариерата си, материализирайки общо петия си мачбол в двубоя.

След грандиозния успех той прегърна родителите си, които го подкрепяха по време на целия турнир от ложите. Гришо получи специален поздрав и от легендарния германски тенисист Борис Бекер.