Автомобилисти излязоха на протест под прозорците на властта заради отнетия лиценз на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС). Пред Министерския съвет са едни от най-известните състезатели в България. Към момента протестиращите са близо 60.

Искат министър-председателят да спре заповедта на министър на транспорта. Според тази заповед се взима лиценза на федерацията и се дава на друго дружество.

"Искаме г-н Красен Кралев, Министър на младежта и спорта да възстанови неправомерно отнетият лиценз на БФАС и да не бъде прекъсвана тренировъчната и спортна дейност на нашите състезатели. Искаме държавата да не допуска частни организации пряко да определят работата на Министерството на спорта и по този начин да поставят автомобилният спорт в патова ситуация", обясняват автомобилистите.

"Искаме просто да си спортуваме", заяви един от участниците в протеста пред TrafficNews.

Автомобилистите насотяват властимащите да отговорят на въпроса защо толкова внезапно лицензът на БФАС беше отнет на 18 април и даден на новосформирана организация от Съюза на българските автомобилисти - "Автомобилна федерация на България".

"Извън това, че тази процедура противоречи на ЗФВС, за което има подадена жалба към ВАС, действието на Министерството на спорта постави над 800 състезатели и официални лица в изключително неприятна ситуация и то в разгара на спортния сезон", посочва се в позицията на автомобилистите.

Според тях е абсолютно недопустимо частна организация да определя работата на Министерството на спорта и издаването и отнемането на спортни лицензи.

"Ако не бъдат предприети спешни мерки за да възтържествува правдата, най-вероятно за автомобилният спорт в България ще се говори само в минало време, а единственото, с което ще запомним сезон 2019 ще са тежките и сериозни национални и международни скандали, породени от гореописаната ситуация", заявават още състезателите.