Александра Тоткова записа със златни букви името си в българската катерачна история. Тя стана първата ни световна шампионка, след като триумфира в коронната си дисциплина - трудност, в предпоследния ден на световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки в Далас (САЩ).

Тя беше безапелационна в квалификациите и в полуфинала, а на финала отново доказа, че е над всички, направи топ на маршрута и грабна златото. Сара Копар от Словения беше другата състезателка във финала, която успя да изкатери маршрута до горе, но с първото си място в полуфинала Алекс спечели титлата в групата Youth A (16-17 г.)

Това е трети медал за Алекс от световни първенства при девойките. Нейният комплект вече е пълен след среброто и бронза през 2019 г. в групата на 14-15 год. Това е и втора световна титла за България в катеренето след златото на Николай Русен в боулдъра при юношите до 15 години на шампионата на планетата във Воронеж (Рус) през 2021 година.

Днес състезанието ще звърши с полуфинала и финала в трудността за групата Youth B (14-15 г.) и юношите Youth A (16-17 г.) Четири български състезатели ще вземат участие в полуфинала – в групата 14-15 г. Валисия Мей при девойките, Боян Киров при юношите, при 16-17 г. юноши Слав Киров и Николай Русев.