Академик Бултекс 99 победи Берое с 84:78 /27:20, 16:18, 13:19, 28:21/ в първи мач от четвъртфиналния сблъсък от турнира за Купата на България по баскетбол за мъже в Комплекс СИ²ЛА в Пловдив. Двубоят се превърна в истинска драма с невероятни обрати, а пловдивският тим взе аванс от 6 точки преди реванша в Стара Загора следващата сряда, който обещава да бъде също толкова интригуващ. Домакините два пъти повеждаха с по 11 точки, но Берое веднага се връщаше в мача и на свой взе аванс от 7 точки. В края обаче студентите показаха по-здрави нерви, а и умората при гостите си каза думата, тъй като след контузията на Николов останаха само с 6 души.

Отборът на Асен Николов започна уверено, овладя подкошието чрез Маравич и Митко Димитров и демонстрира точна средна стрелба. Във втората четвърт дръпна с 11 точки, но след индивидуални грешки позволи на Берое да намали разликата. Третата част се превърна в истински трилър. В началото близо 5 минути нито един от двата отбора не успя да отбележи кош. Тогава с тройка на Мартин Дурчев и кош с фаул на Адриян Секулов Академик Бултекс 99 отново дръпна с 11 точки. Домакините се отпуснаха и тима на Любо Минчев осъществи пълен обрат с 4 поредни поредни тройки. В началото на последната четвърт гостите вкараха още две и поведоха със 7 точки. Тогава студентите заздравиха защитата, Дурчев, Юмипиг и Шакир Смит стреляха точно от тройката и се стигна до нов обрат в полза на Академик Бултекс 99.

За домакините блестеше Айзея Юмипиг, който наниза 22 точки /4 от 6 в далечната стрелба/ и грабна цели 8 борби, въпреки ниския си ръст. Митко Димитров завърши със 17 точки и 7 борби, Мартин Дурчев добави 13 точки. За Берое Александър Янев записа дабъл-дабъл с 19 точки и 11 борби, Тихомир Желев записа 17 точки, от които 5 тройки, Майк ди Нуно се отчете с 16 точки.

КОМЕНТАРИТЕ СЛЕД МАЧА:

Асен Николов, старши треньор на Академик Бултекс 99:

Преди мача казах, че най-важна е победата. С оглед на развоя на мача съжалявам за някои моменти, в които дръпнахме с разлика, но не съумяхме да я увеличим и дори позволихме обрат. Доволен съм, поздравявам момчетата. Искахмче да накараме Берое да се труди за всяка точка и с изключение на времето, в което допуснахме 4 поредни тройки, се справихме с това. За мен беше важно да видя как ще реагира отбора, когато играта не ни върви. Срещу Балкан беше лесно, защото всичко ни се получаваше. След като Берое обърна срещата се радвам, че момчетата останаха заедно и съумяхме да спечелим. Тези 6 точки ще бъдат достатъчни ако играем добре в реванша. Смятам, че имаме сили да победим и Стара Загора. Разликата е малка и няма да се съобразяваме с нея. Ще играем за победа.

Васил Бачев, Академик Бултекс 99:

Берое е силен отбор и 6 точки не са голяма преднина - ще ни бъде трудно на реванша. Ние обаче отиваме за победа, без да мислим с колко точки сме победили. Сигурно можехме да бием с повече, но в определени моменти ни липсваше концентрация и стрелбата не влизаше. За пръв път ми се случва 5 минути да няма нио един кош в мача, но в такива случаи важното е като не вкарваш да не позволяваш да ти вкарват. С Митко и Никола Маравич заличихме проблемите в подкошието, които имахме преди, надявам се да провължаваме по същия начин.

Любомир Минчев, старши треньор на Берое:

Мач с обрати, но и двата отбора са играли и по-добър баскетбол от това, което показаха. Доволен съм от старанието на играчите ми и от това, че се бореха до послено в този труден момент с толкова къса ротация. Не мога да ги виня в липса на старание и желание. Имаше доста грешки, но това е следствие на умората. Бару трябваше да се върне в Кот Д Ивоар заради кончината на брат му. След това се разболя, не можа да се върне навреме. Надявам се да пристигне в петък или събота. купиха ни Алекс Дейвис, Ники Николов се контузи, имаме право да вземем само един чужденец. В момента не сме това, което бяхме в началото на сезона, но всеки отбор минава през трудни периоди. Като турнирен резултат 6 точки не е голяма разлика, но нищо не ни гарантира крайната победа.