Младият пловдивски стрелец Кирил Киров е един от двамата ни млади спортисти, заедно с лекоатлетката Александра Начева, прославили града ни и донесли титла от младежката олимпиада в Буенос Айрес. Възпитаникът на АКСС Тракия грабна златото в смесените отбори, с което продължи успешните ни олимпийски традиции в този спорт и даде поредното доказателство, че Пловдив продължава да бъде люпилня на таланти в спортната стрелба. Съвсем малко не достигна на Кирил да влезе във финала и в индивидуалната дисциплина на 10 метра пистолет, но на втора поредна олимпиада Пловдив печели олимпийско злато в смесените отбори – след Лидия Ненчева преди 4 години в китайския Нанджин.

Всички бяха отлично подготвени, само 20 човека от света успяват да се доберат до това състезание. Там въпросът беше не толкова кой ще стреля по-добре, а по-скоро кой ще успее да превъзмогне обстоятелствата., разказва Кирил, който спечели титлата с германката Ванеса Зегер. В нашия спорт психологията е повече, отколкото грубата физическа сила. Отборната надпревара всъщност си е индивидуална, всеки си има коридор и си стреля, единственият отборен елемент е, че се събират резултатите на съответната двойка, уточнява младият пловдивски стрелец. Иначе Игрите бяха грандиозни – като истинска олимпиада. Когато пристигнахме в Буенос Айрес очаквахме да е топло, но всъщност ни посрещна адски студ. Олимпийското село беше много хубаво, имаше отлични транспортни връзки с центъра на Буенос Айрес, който е красив град и има какво да се види. За разлика от други места, в които съм бил, извадих късмет с местната кухня. Тя наподобява нашата и ми допадна, тъй като аз съм кулинарен традиционалист, разказва Кирил Киров.

18-годишният ученик в СУ „Патриарх Евтимий“ вече има участия на европейки първенства и Световни купи при мъжете. Спечелването на олимпийската квота на европейското в Баку миналата година определя като върховия момент в кариерата си до момента, наред със златото в Буенос Айрес. Там Кирил се класира втори на квалификацията за Игрите. Занимава се със спортна стрелба от 6 години. Живее близо до стрелбището в СУ „Братя Миладинови“ и един ден просто решава да опита. Не започнах с мисълта да се състезавам, просто ми хареса, Един ден треньорката ми Румяна Апостолова предложи да участвам на състезание и така се започна, спомня си Кирил. Постиженията са важни, но го правя, защото стрелбата ми носи удоволствие. Успехите са просто бонус. Смятам, че всички се раждат с еднакъв потенциал, въпросът е кой в каква насока и до каква степен ще го развие, продължава стрелецът.

Оказва се, че спортът съвсем не е единственото увлечение на любознателния Кирил. Насочил се е към денталната медицина в Медицинския университет и в момента се готви за изпитите, които са през юли догодина. Тренировките не ми пречат на ученето, има време за всичко, категоричен е Кирил, чиято следваща цел в спорта е олимпиада за мъже и жени в Токио през 2020 година.

Кирил има и една друга голяма страст – музиката. Печелил е конкурси за пиано и китара, свири и на гайда. Харесва всякаква музика, но предпочитанията му клонят към рока, свирил е и в рок група. Сред идолите му са китаристът на Гънз енд Роузес Слаш и Дрийм Тиътър, както и Джо Сатриани, Стив Вай и др. Младият пловдивчанин членува и в международната младежка екоорганизация Младежки воден парламент, която в един момент дори е оглавявал. Успехите и тренировките в стрелбата го принуждават да се оттегли от ръководния пост, който иска пълно отдаване, но Кирил продължава да е деен член на организацията и да се интересува от екологичните проблеми.