Пловдивската надежда на леката ни атлетика Александра Начева получи огромно признание и попадна в Топ 10 на най-добрите спортисти на България за годината при мъжете и жените. През 2018-а Начева стана олимпийска шампионка за девойки на троен скок и спечели световната титла до 20 години в същата дисциплина. Миналата вечер тя стана номер 1 на Пловдив при младите таланти. В класацията прави впечатление осезаемото женско присъствие. Присъстват само двама мъже – борецът Кирил Милов и боксьорът Кубрат Пулев.

Церемонията по връчването на наградите, на която ще стане ясна подредбата на 10-те най-добри, е организирана от Нове АД Холдинг и ще се проведе на 20 декември 2018 г. от 20:30 ч. в  “Арена Армеец“. На официалното награждаване ще бъде обявен и победителят в анкетата на вестник “Труд”  за “Треньор на годината”. Там фигурират имената на двама пловдивски треньори – Стойко Цонов, който гради развитието на Алекс Начева и наставникът на волейболната Марица и националния отбор по волейбол за жени – Иван Петков.

В анкетата “Спортист на годината“ своя вот дадоха 139 действащи спортни журналисти от 49 електронни и печатни медии.  Според гласуването им, в челната десетка в класацията “Спортист на годината“ 2018 се нареждат (по азбучен ред):

Александра Начева (лека атлетика)

Александра Жекова (сноуборд)

Биляна Дудова (борба)

Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон)

Катрин Тасева (художествена гимнастика)

Кирил Милов (борба)

Кубрат Пулев (бокс)

Мирела Демирева (лека атлетика)

Стойка Петрова (бокс)

Тайбе Юсеин (борба)

Топ 5 на треньорите:

Весела Димитрова (художествена гимнастика)

Иван Петков (волейбол)

Петър Касабов (борба)

Петър Хубчев (футбол)

Стойко Цонов (лека атлетика)

Първото място при отборите ще бъде определено между Националния отбор по баскетбол (мъже), Националния отбор по борба (жени), Националния отбор по волейбол  (мъже), Националния отбор по футбол (мъже) и Националния ансамбъл по художествена гимнастика.