Антъни Иванов записа нова славна страница в историята на българското плуване, след като спечели бронз от световното първенство за юноши и девойки в американския град Индианаполис. Направи го в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай, финиширайки за 1:57,54 мин. 18-годишният талант от Велико Търново с треньор Николай Вакареев донесе първо отличие за плуването ни от такъв форум, първо за мъжкото ни плуване в басейн и третото изобщо, пише bgswim.com.

Медали от световно първенство (без да броим тези в откритите води) е печелила само Таня Богомилова – сребро и бронз в Мадрид през 1986 година. Михаил Александров стана първенец на планетата на малък басейн, но с щафетата на САЩ – в Дубай през 2010 година.От досегашните пет световни юношески шампионати, проведени за първи път в Рио де Жанейро 2006, най-предното класиране беше на Антъни в Сингапур през 2015 година, когато стана шести, отново на 200 м бътерфлай, тогава като състезател на Роза Георгиева.

Иначе шампион в Индианаполис е новата унгарска сензация Крищоф Малак, който с 1:53,87 мин. постави нов световен рекорд за юноши. Също и на първенствата. Негов подгласник е японецът Юя Сакамото – 1:57,05 мин. След провеждането на финала на 1500 м св. стил окончателното класиране на Петър Божилов е 13-о, а на Йордан Янчев 18-о. Шампион е американецът Андрю Абрузо с 15:06,48 мин.