Локомотив изпрати първия полусезон в елита по противоречив начин. Тимът започна повече от перфектно с рекордна победна серия, а след това завърши с лош край от едва два успеха в последните си 11 мача.

Стартът на Локо беше с дерби срещу Ботев, което завърши 1:1 на "Лаута".

След това от втория кръг до десетия кръг тимът записа цели 9 поредни победи, което беше абсолютен клубен рекорд. Тимът успя да подобри дори рекорд от шампионския сезон 2003-2004. Победната серия от 9 поредни успеха беше абсолютен рекорд за отбора в рамките на един сезон. Локо беше и доста време на първото полувреме в класирането.

По време на този период обаче "смърфовете" се разделиха с играчи като Матеус Да Силва и Пиер Зебли, което повлия много негативно особено като се има предвид и късата резервна скамейка на Локо. Всъщност тимът не успя да реши проблемът с малкото опции от резервната скамейка и реално полусезона го изиграха едва 15 играчи, а останалите имаха доста по-малка роля. Късата скамейка и липсата на Зебли и Матеус си пролича най-вече след 10-ия кръг, когато тимът записа едва три успеха в 12 мача.

По време на рекордната серия Локо беше непобеден в периода 27 май 2023 - 23 септември 2023г., което си е сериозно постижение. Локомотив беше неподебен като гост от май 2023г. до 25 ноември 2023г.

Рекордът на Локомотив, който ще остане в историятаВ понеделник ЦСКА спря серията на "смърфовете", но тя определено може да не бъде подобрена доста години

Тимът нямаше никакъв късмет в осминафиналите за Купата и срещна шампиона и носител на трофея Лудогорец като гост в Разград и отпадна от турнира.

Така за Локомотив остава единственият шанс да се бори за евроквота през първенството. Тимът зимува на 4-то място с 38 точки на 7 точки от лидера Черно море и на 4 от втория и третия - Лудогорец и ЦСКА. В първенството само първите две места дават със сигурност място в евротурнирите. Третият може да се класира директно за Европа, но зависимост от това кой спечели Купата третата позиция може да даде само баражи за евротурнирите срещу седмия. Четвъртото място може да не даде нищо ако носителят на Купата не се е класирал за евротурнирите, но ако е някои от класиралите се отбори ще даде бараж.

В Локомотив имаше и сериозни сътресения, които бяха разкрити от изпълнителния директор Павел Колев. Колев разкри скандални неща за управлението в началото на декември. Припомняме, че в момента реално Локо се ръководи от двама собственици - Христо Крушарски и Адам Сотков.


Динко Хоркаш беше определен за играч на 2023-та за Локо, но не е ясно дали ще остане в клуба

Треньорът Томаш разкри, че все още не е наясно със селекцията и подготовката, което със сигурност не е добре. Единственото ясно е, че тимът ще стартира подготовка на 8 януари, но не е ясно къде ще бъде проведен зимният лагер и няма яснота около селекцията. 

За Локо има само един вариант да остане в борбата за класиране на евротурнирите, а именно да направи селекция и да запази основните си играчи.

Лошите новини около запазването на титулярите обаче са повече, защото двете най-големи звезди на тима през този полусезон вратарят Динко Хоркаш и бразилецът Джовани почти сигурно ще напуснат още през зимата.

Иначе безспорно играчите на полусезона за Локомотив са вратарят Динко Хоркаш и бразилецът Джовани, който записа 7 гола и 6 асистенции. Хоркаш беше избран от феновете за номер 1 на 2023-та година. 

За Локомотив предстоят важни дни, в които трябва да се решат доста проблеми, за да може отборът да изглежда по-добре в началото на втория полусезон. 

Проблемът наречен къса резервна скамейка също трябва да бъде решен, защото е трудно да играят по 14-15 играчи за един полусезон. 

Ето и цифрите на полусезона на Локомотив:

Класиране: 4-то място 38 точки - 11 победи, 5 равенства, 4 загуби - 32:21 голова разлика 

С Купата на България 12 победи, 5 равенства, 5 загуби при голова разлика 36:28

Голмайстор: Джовани - 7 

С най-много асистенции: Джовани - 8

Най-много чисти мрежи: Динко Хоркаш - 8 

Най-добра серия: 9 поредни победи - рекордна за клуба

Най-голяма победа: Локомотив - Ботев Враца 4:0 и Локомотив - Крумовград 4:0

Дузпи: 5 изпълнени 5 вкарани 

Заб. в статистиката влизат и мачовете в турнира за Купата на България