Собственикът на Локомотив и кандидат за президент на БФС Христо Крушарски даде интервю пред Тема спорт. Той говори за ситуацията в клуба. 

- Г-н Крушарски, как сте?

- Добре. Спокойно и работно.

- Ходите ли на театър редовно?

- На театър не съм ходил от половин година, но ходя на цирк.

- Кой е циркът?

- Сами може да се сетите кой е. Това, което правим с футбола, е цирк, пълен цирк. Всеки коментира, говори, но никой нищо не подема. Единият това върши, друг онова говори, третият пиян-залян. Търсим само кусури, а никой не поема да дръпне въжето и да тръгне корабът.

- Представихте концепцията си за футболния съюз наскоро. С какво смятате, че ще бъдете различен?

- С какво ли? Няколко от моите колеги ме попитаха мога ли да казвам "не“. Аз мога да го казвам и да стоя зад думите си. Четох един анализатор да дава мнение. Не прочел програмата ми, защото нямал време. Но дава оценка за човека. От такива, които са тръгнали "под наем“, аз акъл не вземам. Аз съм от хората, които се борят, за да постигнат целта си. Имам цел в живота ми и досега съм постигнал всичко. И в бизнеса, и в спорта. Знаете ли какво казал един, след като партизаните победили на 9 септември? Началникът го питал: "Какво искаш да работиш?“. И другият отговорил: "Искам да ме назначиш да намирам "маану“. За футболния съюз съм приготвил интересни неща.

- Издайте нещо.

- Стига да има коректно отразяване. А не да има провокативни въпроси, за да сме интересни за публиката. Аз съм сериозен човек, скоро правя 67 години.

- Затова ви питам сериозно.

- Сега съм се заел сериозно с футбола. И с организацията, и с управлението на предприятието съм в час. Няма да им е лесно на тези, които излизат срещу мен. В собствената фирма съм стигнал след 33 години дотук. Във футбола след 7 години съм направил нещо. И продължавам, без да търся дивиденти. На мен пари не ми трябват. Искам да направя нещо, което да остане след мен. За да може един ден тези, които днес ме псуват, както ме псуваха и в Локомотив в началото, после да ме прегръщат и да ме целуват. Както имам симпатизанти от Ботев, така навсякъде в България, когато чуят името Христо Крушарски, да кажат: А, този направи нещо

- Не искам да печеля от футбола, а да подготвя кадри, които да управляват в правилната посока. В подготовката на кадри съм много добър. Ако усетя, че някой може, му давам шанс.

- Ще ни кажете ли имена на хора, които ще влязат в екипа ви?

- Не, първо ще прочетете какво предстои. За детско-юношеския футбол вече съм дал концепция. За аматьорския колегата Румен Вълков ще трябва да се разгърне. За професионалния също съм подготвил първите стъпки. Подготвил съм предложение до правителството, не само да говорим това и онова. Трябва да работим заедно за развитието на футбола. Футболът без държавата е кръгла нула. Работя в тази посока. Сега ще излезе едно предложение от няколко клуба към премиера и министъра на финансите за гласуване в парламента. Ще се боря за него да се случи.

- Какво е то?

- Знаете, че компаниите за залози печелят от футбола. Държавата взе от тях 200 милиона лева. Моето предложение е една малката сума да се отдели за цялата гама – от професионален до аматьорски футбол. За треньори, изграждане на база. Да се отделят 10 процента. За 10 години с тези пари могат да се направят чудеса. По пропорционална система – който си върши работата – получава. Който не – следващата година отпада. Строг контрол върху разходването на средствата.

- Играчи и треньори в Локомотив Пловдив могат ли да бъдат спокойни, че ще си взимат заплатите навреме?

- Всичко е разблокирано, имаме си възможност да оперираме.

- Колко са неплатените задължения към момента?

- Една заплата е нищо. Парите ги има. Те си стояха в сметката, но никой не можеше да ги пипа. Откакто сме се върнали ние в управлението, парите си влизат в нея. Просто не можеше да се оперира с нея.

- Ще има ли финансово спокойствие в Локомотив през пролетта?

- Кога не е имало, момчета? Познавате ме, от колко години се знаем?

- Аз ви познавам, но през есента имаше сигнали за проблеми.

- През есента каквото е имало, го е имало. Ако в една къща има пушек, явно нещо не е в ред. Но сега и да има нещо, няма да го разберете. Ние си решаваме проблемите. Локомотив ще се развива в правилна посока. В посоката, която сме си поставили – "Изберете българското“. И за сетен път се убеждавам, че сме работили, не само ние, а целият български футбол, в неправилна посока.

- С чужденците ли?

- Да! Това, което идва при нас, ние го развиваме и в момента, в който му изтича договорът, той решава да си бие камшика. Изобщо емблемата Локомотив не го интересува. Говоря и за другите клубове. Всички наемни работници са така. Дойде ли моментът, вирне ли носа, става герой. Който иска да играе, да играе. Няма да държим насила никого. Който не иска да остане – попътен му вятър. Важно е клубът да има изгода от тези хора. Бил е тук година и половина и се е развил именно при нас. И да си тръгне без една стотинка от тук – няма да стане. Затова стратегията ще е такава – на когото му изтича договорът и не иска да преподпише, сяда на пейката или си намира отбор срещу пари.

- Но за Джовани ще вземете пари, нали така?

- Да, за него – да, за Конте има също някакво движение.

- Георги Минчев също си тръгва.

- За него имам особено мнение. Ще си го запазя за себе си, защото не искам да си развалям приятелските отношения със Стойне (б.а. – Стойне Манолов е тъст на Минчев). Но решението му не е правилно, а той да си мисли каквото си иска.

- Кои ще са новите в Локо? Мартин Райнов е сигурен.

- Ще има и други. Ще си вкараме и от юношите. И ще видите, че това е правилната посока. Ще се почувства още тази година. А догодина ще имаме боеспособен отбор.

- Къде виждате Локомотив в края на сезона?

- В първата шестица и в битка за място в евротурнирите. Без цел не сме никога. Аз съм поставил целта на треньора и на Павел Колев. Знаят какво трябва да правят и да го постигнат. Ако го направят, значи са си свършили работата. Оттам нататък аз съм насреща. Ако ли не, печелившият съм аз.

- Защо?

- И в двата случая печелившият съм аз. И ако не постигнат целта, пак аз печеля.

- Колко още ще продължи работата на Александър Томаш в Локомотив?

- Колкото иска. Аз съм му поставил задача. Ако я изпълни и си върши работата, за мен проблем няма. Знаете Бруно Акрапович колко го плюеха всички – и фенове, и журналисти. Учител по физическо бил и не знам още какво. Колко време изкара при мен? Доста.

- След това напусна Локомотив и сигурно до ден днешен съжалява, че е напуснал Локомотив. И той още съжалява. Бъдете сигурни. Томаш си има задачи и ако ги изпълнява, няма проблем. Колко треньори има в България? Много.

- А колко са реализирани?

- Не много.

- А защо? Защото искаме от днес за утре да стане всичко. Това няма как да стане. Трябва време. Томаш прави 2 години в Локомотив. Ако е разбрал кривата в Локомотив, да продължава да го прави в посоката, за която сме се разбрали.