В последните години женският футбол придобива все по-голяма популярност. ФИФА и УЕФА правят всичко възможно той също да е на високо ниво, като през 2018-а година за първи път беше дадена и Златна топка за жени. Повечето от грандовете, които нямаха женски отбори направиха отбори, а някои от тях дори станаха и шампиони. Имена като Алекс Морган и Меган Рапино станаха доста известни на футболните фенове. 

През последната година женският футбол в България също придоби сериозни измерения. Първенството получи по-сериозен интерес, мачовете започнаха да се предаван на живо по телевизията и в интернет. Беше осигурен и генерален спонсор на шампионата. 

В крак с развитието на женския футбол и Пловдив не остана по-назад от развитието на спорта. През този сезон за исторически първи път в един сезон в женския ни футболен елит играят цели три пловдивски отбора - Енко, Локомотив и Пълдин

От трите най-успешен в момента е Локомотив, който се намира на второо място във временното класиране. Тимът е с равни точки с многократния шампион НСА, а единствената загуба на тима именно срещу НСА с 0:2. Софийският тим има и мач по-малко, но от Локомотив искат да спрат хегемонията на НСА, като двата тима ще се срещнат и в полуфиналите за Купата на България в Пазарджик днес. Тимът играе домакинските си срещи на стадион "Локомотив".


ЖФК Локомотив

Другият пловдивски отбор Енко, който същност е и най-старият пловдивски тим в женския футбол, преди това под името Екомет 90 и Ботев в момента се намира на 11-то място с 11 точки. Според повечето информации обаче Енко, който играе домакинските си мачове на клубната база на Ботев в Коматево, от новия сезон ще бъде към Ботев и ще носи отново името Ботев след дълги години. От другия сезон се очакват и ЦСКА-София и Лудогорец също да имат женски отбори, което още повече ще вдигне нивото и конкуренцията в първенството.

Третият пловдивски тим е Пълдин, който в момента е на 13-то място с 6 точки. През миналия сезон Пълдин завърши на историческото второ място след НСА и спечели сребърните медали. По-голямата част от отбора и треньорът Ангел Славов получиха покана да се присъединят към Локомотив, който нямаше женски футбол дълги години. Пълдин остана да съществува и в момента там играят по-млади състезателки и играчи от Локомотив, които не попадат в първия отбор. Пълдин играе домакинските си срещи на стадиона в село Труд. 

До момента пловдивските отбори имат спечелени два пъти Купата на България в женския футбол пред 1986г. Ботев, тогава под името Тракия и Локомотив през 1996г. В първенството Локомотив има два сребърни и един бронзов медал, Екомет 90 има два бронзови медала и Пълдин един сребърен. 

В първенството през този сезон участват 14 тима, като най-много са софийските и пловдивските отбори по три. Има и отбори от по-малки населени места като Севлиево, Ковачевци и Чепенци. Няма изпадащи и "Б" група, но има определени критерии, за да влезеш в първенството и няколко отбора не бяха допуснати през миналия сезон до женския футболен елит.

ФК Пълдин

"Всичко стана на шега. Имахме пет момичета покрай момчетата и взехме решение да направим отбор девойки и след шест месеца решихме да влезем в женското първенство. Ние сме най-прогресивня отбор след НСА и получихме предложение по-голямата част от отбора да преминем към Локомотив. Пълдин си продължава да си има. Там играят по-малки момичета около 15-годишни. Целта е да се развиват, за да имат повече мачове, защото имат само два турнира в годината. Има момичета, които са пратени да се обиграват от Локомотив. Второ място през миналия сезон не беше никак лесно, но успяхме да вземем тази позиция", заяви треньорът на Локомотив Ангел Славов пред TrafficNews, който първоначално стартира с женския футбол с футболния клуб Пълдин.

"Конкуренцията с НСА е убийствена те имат доста добър отбор и треньор. Там се работи професионално. НСА е фаворит в полуфинала за Купата, но е един мач и ще дадем всичко от себе си, за да можем да ги отстраним и да продължим към финала", заяви Славов преди днешния мач с НСА за Купата.

На този етап все още няма втори европейски клубен турнир за жени освен Шампионската лига. Тъй като коефицентът на България е доста нисък участва само шампионът. Това пък води до друг проблем, прекалено малко мачове на високо ниво за останалите отбори, които са в челните позиции. "Ако УЕФА иска да развие женския футбол е правилно да развие и втори турнир", казва Славов. 

"Имаме доста отбори, с които сме в добри отношения и поддържаме контакти с тях и играе контроли и приятелски турнири", каза още треньорът на Локомотив за връзката с чуждите клубове. 

"Последната година взе да се прави нещо. Започнаха да се дават мачовете по телевизията. Отборите станаха повече. Футболният съюз обръща повече внимание. Имаме български момичета, които играят в чужбина и има доста кадърни момичета, които могат да играят в големи европейски първенства. Трябва да се наблегне и на подрастващите. Имах разговор с българин, който е треньор в школата на Кристъл Палас относно 13-годишните. При нас те играят футбол 5 и той беше много изненадан, защото в Англия 13-годишните играят на голям терен", добави старши треньорът за разликата в България и чужбина за развитието на младите таланти. 


Отборът на Енко

"В България всички клубове са аматьорски. Стремим се да стане полупрофесионален, за да могат момичетата да имат договори и да се печелят пари от трансфери. Поне за момента това няма да стане. Има и чужденки в български футбол те са с професионални договори", заяви Славов за един от големите проблеми в женския футбол в България - липсата на професионални договори. 

УЕФА обмисля решение, което най-вероятно съвсем скоро ще влезе в сила, а то е всеки отбор, който играе в европейските клубни турнири да има женски отбор. Това също би вдигнало нивото на женския футбол. 

"Трудно е да управляваш женски отбор. 20 характера на жени да се справяш не е никак лесно. Женските настрояния са доста променливи и трябва да си гъвкав", добави Ангел Славов как се ръководи женски отбор. 

"За мен границата от 17 години е доста голяма и трябва да се помисли и за по-малки национални отбори примерно до 15 години. Имаме много талантливи момичета на 12-13 години, но те трябва да чакат три-четири години, за да влязат в националния отбор", заявява Славов. 


България беше домакин на Европейското първенство за девойки до 17 години през 2019-а година

Проблем в България беше и отсъствието на женски национален отбор, който в последните 8 години просто не съществуваше. Имаше само национални отбори за девойки до 17 и 19 години. През 2019-а година България беше домакин на Европейско първенство за девойки до 17 години, което се проведе в Албена, Добрич и Каварна. Националките водени от Троян Радулов завършиха последни в групата с голова разлика 1:8, но успяха да се докоснат до отбори като Испания, Португалия и Дания. 

Станислава Цекова ще бъде новият национален селекционер на женския национален отбор, който след 8 години се завърща на международната сцена. Националките не са играли в квалификации от 2013. За отбора предстоят доста тежки световни квалификации, а квалификационната група Н е наистина убийствена. Националките ще бъдат в една група с Германия, Португалия, Сърбия, Израел и Турция. Лъвиците ще бъдат подсилени и с най-силните си футболистки, които играят зад граница Евдокия Попадинова, Лили Костова, Симона Петкова. 

Факт е, че женският футбол в България може би няма чак толкова голям интерес, но има доста хора, които искат това да се промени, а и действият в тази насока са доста. 


Треньорът на ЖФК Локомотив Ангел Славов