България ще играе на Европейско за юноши за първи от 2017-а година. Това стана възможно след жълт картон в 87-та минута за Люксембург. 

Юношите до 17 години завършиха на второто място в квалификационната си група, но вчера тимът направи 2:2 с Ейре, въпреки че водеше с 2:0. Така националите останаха с 4 точки и трябваше да изчакат резултатите в другите групи. 

Куриозният случай стана след като Русия бе извадена от състезанието заради войната в Украйна и участието ѝ в Група “5” бе анулирано. При това положение регламентът на турнира бе променен и за финалите се класират победителите в групата, както и седемте най-добри втори тимове. За вторите тимове обаче се взимат предвид само мачовете срещу първия и третия състав във всяка група.

Така нашите момчета финишираха с три точки групата си след победа над Финландия и загуба от Португалия. Днешното равенство срещу Ейре на практика нямаше значение за класирането.

Националите бяха с равни показатели с Люксембург, който изненадващо победи с 2:0 Англия. Така след точки и голова разлика, следващият показател беше феърплей. България завърши с шест жълти картона, а Люксембург приключи със седем. Последният дойде в 87-та минута, когато Тим Флик получи картон и реално класира България за първенството.

За последно юношески национален отбор игра на Европейско по футбол през 2017-а година. Тогава юношите до 19 години се класираха за шампионата в Грузия. 

На възрастта до 17 години България не се беше класирала на Европейско от 2015-а година, но тогава тимът се класира по право, защото беше домакин на шампионата.