Аякс върна спомените за футболната романтика снощи, когато със страхотна игра победи Ювентус с 2:1 в Торино и го изхвърли на четвъртфиналите в Шампионската лига, сривайки акциите му с 24 процента. Преди това отборът на Ерик тен Хаг взе скалпа и на действащия клубен шампион Реал Мадрид.

Футболът на Аякс, лишен от тънки сметки, наелектризира и очарова със своята бързина, красота и динамика. Тимът тръгна от втория кръг на квалификациите, а според мнозина специалисти се превръща и във фаворит за трофея, въпреки наличието на големи отбори като Барселона, Манчестър Юн, Тотнъм и Ливърпул. Именно срещу Сити или Тотнъм ще се изправят холандците в полуфинала.

Подобно на свои велики предшественици и най-вече на онази селекция от средата на 90-те години, която грабна Шампионската лига през 1995 година и игра финал през 1996-та,  настоящият състав е предимно от млади футболисти от прочутата школа, с основание считана за най-силната в света. Плюс един-двама по-опитни футболисти в лицето на Душан Тадич и Ласе Шьоне. Този отбор отново доказа, че не всичко опира до парите и звездите.  Ето главните действащи лица, за които говори цяла Европа:

Андре Онана, 23 години, вратар:

Закупен от Барселона с обещанието да играе редовно. Бързо се превърна в титуляр под рамката, въпреки е в началото на сезона бил пред напускане, но легендарният страж на клуба Едвин ван дер Сар го разубедил.

Жоел Велтман, 27 години, защитник:

От 9-годишен е в Аякс и е преминал през всички национални гарнитури на Холандия при подрастващите – чак до мъжкия тим на лалетата. Преди година успя да се възстанови от тежка контузия и е твърд титуляр на десния бек.

Матиас де Лихт, 19 години, защитник:

Легендарният английски бранител Рио Фердинанд го обяви за най-добрият централен защитник на планетата след победния му гол в Торино. Каза за него, че в боравенето му с топката има магия. Вече се оценява на 70 милиона паунда, а европейските грандове като Барселона, Манчестър Сити, Ливърпул и Байерн вече са на опашката. Преди две години игра отлично и на финала в Лига Европа, загубен от Манчестър Юн – едва като 17-годишен!

Дейли Блинд, 29 години, защитник:

Син на легендарния централен защитник на тима от миналото Дани Блинд. Рожба на школата на Аякс, не можа да се наложи в отбраната на Манчестър Юн при Жозе Моуриньо и се завърна в родното гнездо. С опита си внася спокойствие в защитата.

Нусеир Мазрауи, 21 години, защитник:

Цялата защита на Аякс в Торино бе от собствени кадри, сред които е и мароканецът, роден в Холандия. В груповата фаза вкара решителни голове срещу Байерн и Бенфика. Той е перфектният модерен краен защитник, атлетичен и комбинативен, с отлични технически възможности.

Френки де Йонг, 21 години, полузащитник:

Фактът, че от следващия сезон ще играе в Барселона срещу сумата от 67 милиона паунда говори достатъчно за класата и таланта му. В родината си е сравняван с Франк Рийкард, Рууд Гулит и дори Йохан Кройф. И въпреки това играе без никакво напрежение! Невероятен подавач, заради което в Барселона побързаха да го купят.

Ласе Шьоне, 32 години, полузащитник:

Най-възрастният в отбора на Тен Хаг. Известен с мощния си удар и умното боравене с топката. Датчанинът е в Аякс от 7 години, а в Холандия се подвизава още от тийнейджърските си години, когато преминава в Хееренвеен.

Давид Нерес, 22 години, атакуващ халф

Бразлецът бе закупен от Сао Паоло за 10 милиона паунда през 2017 година, но в момента се оценява на 50 милиона. С подчертан нюх към гола и асистенцията. ПСЖ, Арсенал и Манчестър Юн дебнат да го привлекат през лятната пауза.

Дони ван де Беек, 22 години, атакуващ халф:

Отгледан в Аякс от 11-годишна възраст той е един от шестимата продукти на школата, които започнаха мача в Торино снощи. Тотнъм и Челси не крият желанието си да се сдобият с услугите му., като шпорите определено имат афинитет към играчми от Аякс – Тоби Алдервайрелд, Ян Вертонген, Давинсон Санчес и Кристиян Ериксен.

Хаким Зиеш, 26 години, атакуващ халф:

Мароканецът е сред по-опитните футболисти и има 17 гола през сезона. Обект на интерес от отбори като Лестър, Арсенал, Челси и Тотнъм. Израснал в Холандия, преди играл в Твенте. Един от най-опасните нападатели на отбора.

Душан Тадич, 30 години, нападател:

Когато миналото лято информира Саутхямптън, че напуска, истинска изненада бе интересът на Аякс към един 30-годишен футболист. Привличането му се оказа напълно оправдано.  Има 28 гола през сезона, а невероятната му игра срещу Реал на Бернабеу му спечели оценка 10 на френския Екип. Така Тадич се превърна в едва 9-ят футболист в 73-годишната история на изданието, който получава максимална оценка за играта си. Един от най-влиятелните играчи в отбора.

Блестящ Аякс покоси още един колос! Роналдо и Ювентус на коленеХоландците на полуфинал след 2:1 в Торино, Барса довърши Юнайтед с 3:0