Отборът на Аякс сътвори втора поредна сензация в Шампионската лига. След като вкара 4 гола на Бернабеу и развенча носителя на трофея Реал Мадрид в предишния кръг, сега младият холандски тим покоси още един европейски колос. След страхотно второ полувреме аяксите пометоха Ювентус на Кристиано Роналдо в Торино с 2:1 и след 1:1 в първия мач в Амстердам са на полуфинал, където очакват победителя от двубоя между Манчестър Сити и Тотнъм.

Началото на мача не предвещаваше подобна буря. Роналдо се измъкна от отбраната и откри с глава след корнер в 28-ата минута, но 6 минути по-късно Ван де Беек изравни, след като получи на ръба на засадата и стреля технично покрай вратаря. През втората част гостите заформиха истинска вихрушка и накараха отбраната на могъщия Ювентус да изглежда като сбор от първолаци. Отборът на Аякс демонстрира невероятно бърз, мощен, техничен и разнообразен футбол, какъвто рядко виждаме дори от най-големите в Европа.

Най-напред вратарят на домакините Шчесни спаси опасен удар на Зиех. Малко след това Нерес пропусна, а минута по-късно Ван де Беек отправи опасен параболичен удар, но Шчесни спаси. В 63-ата минута Тадич бе изведен отлично и потърси Зиеш, но Пянич съумя да изчисти и да спаси отбора си от сигурен гол. В 68-ата минута логичното се случи. След корнер отдясно капитанът Матиас Де Лихт се извиси между двама бранители на Ювентус и прониза вратата на Юве с глава, вкарвайки втори гол за отбора си. Пет минути по-късно Нерес излезе сам, но ударът му буквално от метър не намери целта. За цяло второ полувреме Ювентус създаде само две по-чисти ситуации. Първо Роналдо изведе влезлият Кийн, който стреля встрани от вратата, след това португалецът отправи удар с глава, но вратарят на Аякс Онана спаси. В 79-та минута Зиеш вкара трети гол за гостите, но той правилно бе отменен поради засада.

В другия четвъртфинал Барселона довърши Манчестър Юн на Ноу Камп с 3:0 /1:0 в първия мач на Олд Трафорд/ и чака на полуфинала победителя от срещата между Порто и Ливърпул. Юнайтед започна много надъхано и още на старта Рашфорд тресна гредата. След това обаче Меси взе нещата в свои ръце и до 20-та минута охлади мераците на англичаните за чудо. В 16-та минута той открадна една топка отдясно, наредна до границата на пеналта и стреля технично с левия крак покрай Де Хеа. 4 минути по-късно аржентинецът вкара втори гол от идентична ситуация, но този път с десния крак и с щедрата помощ на вратаря, който пусна топката под плонжа си. В 61-ата минута Коутиньо вкара трети гол с фамозен шут от двайсетина метра. Така двамата най-големи в съвременния футбол - Меси и Роналдо, отново няма да се изправят един срещу друг на финала в Шампионската лига.