Преди броени дни босовете на Лудогорец, ЦСКА и Левски тържествено обещаха пред премиера Бойко Борисов, че няма да купуват мачове и съдии. От това неочаквано действие произлязоха няколко въпроса /виж по-долу/. Отговори не очакваме, затова не ни остава нищо друго, освен да повярваме на обещанието, поне засега. От което следва, че започналият снощи нов сезон на футболния ни елит, който вече носи името efbet Лига, би трябвало бъде най-честният от много години насам.

Какво да трябва да очакваме, ако допуснем, че няма да има покупко-продажба.. Вече видяхме трите споменати отбора в действие в първите им мачове в Лига Европа. И ЦСКА, и Лудогорец, и Левски оставиха добри впечатления, ако се абстрахираме от факта, че противниците им бяха доста посредствени, с изключение на  Ференцварош. Всъщност единствено пред Лудогорец има някакви въпросителни за реванша срещу унгарския шампион, но в интерес на истината орлите изиграха добър мач  в Будапеща. Едно е сигурно – българският футбол има нужда от силни водещи отбори, които да оставят някаква следа и на европейската сцена. Дали нашите ще бъдат такива – предстои да видим, но първоначалните впечатления са добри. Червените бяха най-активни на трансферния пазар, а италианецът Фабрини се очертава като човекът, способен да внесе ред в действията на атаката.  Лудогорец явно много ще разчита на младока Мавис Чибота, за който от километри си личи, че е доста класен играч, докато Левски изпитва огромни трудности в окомплектоването на състава си. Там обаче е треньорът Петър Хубчев, който знае как се прави отбор без много качествен материал.

А дали първенството ще повтори сценария от миналия сезон и отново ще се превърне в надбягване с три коня – зависи и от останалите. В действие видяхме и Локомотив Пд, който направи много хубав мач за Суперкупата, въпреки че загуби от Лудогорец. Черно-белите се подсилиха с ветерана Георги Илиев и привлякоха защитника от Мозамбик Давид Малембата, който тепърва ще показва качествата си. В същото време запазиха капитана си Димитър Илиев, който по наше скромно мнение е един от най-добрите и най-класните футболисти в шампионата.

Засега Ботев е енигма, а първият тест е още тази вечер срещу Арда в Кърджали. След фиаското за Купата на България жълто-черните ще трябва да убедят феновете си, че този път са по-готови да готови да мътят водата на лидерите. Жълто-черните привлякоха двама млади холандци и бяха доста пасивни на пазара, но за сметка на това Тодор Неделев и Кристиян Димитров останаха в отбора след слуховете, които ги пращаха къде ли не. Всъщност най-интересното име в селекцията на канарчетата е това на новия старши треньор Желко Петрович, който разполага със солидна визитка зад гърба си. През футбола ни са минавали доста специалисти със солидни визитки и са си оставали само с визитките, но все пак манталитетът на Петрович е много по-близък до нашия. Заради което феновете на Ботев трябва да се надяват, че химията може и да се получи.

Какво ще предложат останалите – предстои да видим. Ако разликата с трите коня не е толкова голяма, както бе миналия сезон, можем да се надяваме на интересно и оспорвано първенство. Особено ако няма задкулисни действия, както обещаха футболните босове.

5 въпроса след пакта за некупуване на мачове и съдииРазследващите органи за нередности във футбола ни спокойно могат да се разпуснат