Името на бившия български национал Благой Георгиев, който преди два дни обяви, че приключва с футбола, се оказа замесено във войната с допинга в руския спорт. Неговото име се оказа едно от 19-те, за които ФИФА официално поиска допълнителна информация от руската антидопингова агенция (РУСАДА), съобщи Газета.ру цитиран от sportal.bg.

Става въпрос за данни за съмнителни проби, които световната футболна централа е получила от основния осведомител за употребата на забранени вещества в Русия Григорий Родченков, който е бивш шеф на РУСАДА.

Сред посочените са главно футболисти на ЦСКА (Москва), като между тях са все още играещите все още Сергей Игнашевич и Марио Фернандес, както и бивши играчи като Сергей Чепчугов и Кейсуке Хонда, който направи име в Милан.

Съмнителните проби са взети в периода между през 2012 и 2013 г., когато Благо Георгиев играеше в елитните Терек (Грозни) и Амкар (Перм). За последно 36-годишният българин игра във втородивизионния Оренбург, но договорът му беше прекратен около Коледа по взаимно съгласие.

Дали ФИФА ще получи информация за пробите е съмнително, тъй като се оказва, че поне половината са изчезнали и никой в РУСАДА не знае къде са. Според правилата обаче те трябва да се пазят 10 години. В Русия вече предвкусват поредната интригуваща допинг афера.