Скандали и интриги тресат Българския футболен съюз в навечерието на насрочения за четвъртък Изпълком. На сбирката в националната футболна база "Бояна" трябва да се реши кога да бъде насрочен извънреден конгрес, който да избере ново ръководство на БФС. След като управлявалият 14 години досегашен президент Борислав Михайлов напусна на 15 октомври, за временен шеф беше избран Михаил Касабов. Първият вицепрезидент на съюза Йордан Лечков обаче също претендира за поста и спорът се прехвърли в съда.

Нещо повече, авторът на победния гол срещу Германия от САЩ 1994 обяви, че е жертва на грандиозна измама заради подписа му под решението на Изпълкома на БФС за Касабов. Напрежението расте и заради появяващите се всяка седмица нови мераклии да наследят Боби Михайлов. 

Не стигат разправиите кой да командва БФС,  но футболният съюз е на мушката на прокуратурата заради няколко разследвания.

Едното е за похарчени по твърде съмнителен начин на дадените  от държавата над 5 милиона лева за развитие на детско-юношеския футбол за периода 2015-2018 година.

По този повод антимафиоти и полицаи отново нахлуха днес в кабинетите на шефовете на БФС, проверявайки компютри и документи. 

За започнало през лятото разследване по подозрения в икономически престъпления съобщи по-рано директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

Оказа се, че солидна част от дадените държавни пари за младата смяна във футбола са отишли за закупена на твърде висока цена екипировка от фирма на двама афганистанци, която после е била прехвърлена на клошар. Някои от хотелите, където са водени за лагери и тренировки младите футболисти, пък се оказаха на хора от ръководството на БФС.

Обвиненията вкараха футболната централа в обяснителен режим, което само засили съмненията за системни далавери.

В същото време над БФС продължава да тегне сянката на черното тото, за което също върви разследване. За него стана ясно, на 15 октомври. Подадената същия ден оставка на Боби Михайлов беше съпроводена с акция на спецпрокуратурата и ГДБОП, при която антимафиоти  нахлуха в сградата на БФС на столичната улица „Иван Асен II” и в базата в Бояна.

Поводът бяха сигнали за уредени мачове с участие на елитни рефери. Последваха арести и разпити. Малко след това шефът на родните футболни съдии Йордан Сталев беше отстранен от поста.

УЕФА обаче продължава да има съмнения за родния шампионат. Последният сигнал от европейската футболна централа с искане да се разследва мач у нас е от началото на ноември. Става въпрос за  срещата на вече несъществуващия тим Верея, който на 29 март 2019 г. губи с 0:3 като гост на Етър. Изискването е да бъдат разпитани официално участниците в мача и главно треньорите и съдийската бригада. Главен съдия беше варненецът Драгомир Драганов с помощници Димо Вълчев и Христо Хаджийски.

Отборът от Стара Загора отдавна си спечели печалната слава на „тотаджийски тим”.

В началото на тази година прокуратурата образува досъдебно производство по сигнал на Главна дирекция "Национална полиция" за двубоя Верея - ЦСКА (0:1). Малко по-късно старозагорци бяха извадени от групата заради съмненията за участие в "черно тото". Тогава се говореше за 5 уговорени мача, сред които Славия - Верея (4:0) и Берое - Верея (6:0).

Разследването  разкри, че клубът е получавал финансови инжекции от китайци, свързвани с международни синдикати за манипулиране на футболни срещи в Европа и света, както и граждани от бившите съветски републики, разследвани за манипулиране на мачове на местно ниво.

Изхърлянето на Верея от професионалния футбол обаче не сложи край на драмите с уговорени срещи.

През юли тази година Дисциплинарната комисия на БФС порица и наказа с глоба от 5 000 лева Царско село и Струмска слава за съмнителни мачове.

Причината бяха цели три сигнала от УЕФА за странни резултати в двубои с участието на отборите от столичния квартал „Драгалевци“ и Радомир. 

Трябва да се отбележи, че според правилника на БФС до паричната глоба се стига след две предупреждения за участие в срещи със съмнителен резултат. В смисъл, че не става дума за прецедент, а за трайна тенденция.

Буквалният текс  по чл. 46, ал. 6 от Дисциплинарния правилник на футболния съюз гласи:

Когато в БФС постъпи официално уведомление отУЕФА, в рамките на спортно състезателната година, за сериозни съмнения за участие в срещи от първенствата, турнира за Купа „България”, Суперкупата или други, с предварително уговорен резултат, замесеният отбор се предупреждава или наказва както следва:

а)При първо официално уведомление -Експертът по почтеността при БФС съставя предупредителен протокол, който се подписва от замесените лица, като информира УЕФА за това;

б) при второ официално уведомление –порицание;

в) при трето уведомление –порицание и имуществена санкция в размер на 5000 (пет хиляди) лева;

г) при четвърто и следващо уведомление –имуществената санкция по б. „в“ се удвоява, утроява и т.н.

е) Когато е установено, че е изнесена информация от спортно-техническо естество с поверителен характер, от лица свързани с националните отбори или с ФК-членове на БФС към трети лица, с цел влияние на развитието или на резултата от футболна среща или с цел извършване на други престъпления от общ характер, в които участват националните отбори или ФК-членове на БФС, се налагат наказанията по ал. 1, т. 1 и 2.

При внимателен преглед на резултатите на Царско село през миналия сезон, се набива на очи, че в 7 срещи тимът печели с един и същи резултат 3:1. Залог на хендикап за тима от „Драгалевци” (победа с повече от гол разлика) пък носи успех в половината от всички 30 срещи. Още по-сигурно е, ако се сложат пари за повече от два гола в двубоите с участие на Царско село, защото така завършват 23 срещи. Любопитна е и серията от обрати, които тимът реализира 4 пъти. Винаги се започва с пасив от 0:1, но накрая мачът е спечелен. Случва се в 13-ти кръг ( 3:1 срещу Ботев от Гълъбово, 3 ноември 2018 г.), 14-ти кръг (2:1 срещу Кариана, 10 ноември 2018 г.), 17-ти кръг ( 3:1 срещу Пирин, 7 декември 2018 г.) и в 20-ти кръг (2:1 срещу софийското Локо, 8 март 2019 г.).   

Веднага след огласеното наказание босът на Царско село Стойне Манолов заяви, че ще съди БФС за опетненото име на клуба и дори се закани да зареже футбола, което обаче предизвика само иронични усмивки.

Стойне Манолов е добре познато име в родния футбол. В миналото известно време той беше директор в ЦСКА, но беше изгонен от клуба от тогавашния бос Васил Божков.

 Сред неговите постоянни партньори на сбирките в Царско село са синята легенда Наско Сираков, синът на Иван Вуцов-Вили Вуцов, мениджърът Лъчо Танев, баскетболният спец Тити Папазов, както и още няколко шефове и собственици на по-малки футболни клубове. Особено деен сред тях е Недялко Москов, бивш спортен директор на Несебър и настоящ на Нефтохимик.

За Стойне и приятелите му се твърди, че са много силни в прогнозите за футболните резултати у нас. Вероятно защото са сценаристи на някои от тях, твърдят пред TrafficNews хора, които са наясно с игрите извън терена.

Много добър приятел на Стойне Манолов е и временният шеф на БФС Михаил Касабов. Двамата редовно могат да бъдат засечени да бистрят на сутрешно кафе ситуацията в родния футбол. 

Малко след като стана и. д. шеф на БФС, Касабов дойде на 28 октомври да гледа домакинския мач на Царско село срещу врачанския Ботев.

Наскоро Стойне Манолов е поискал футболният съюз да разреши на тима му да играе всички свои домакински мачове на игрището в комплекса. До момента там може да се провеждат  само срещите, които не се преценяват като рискови с оглед на агитките.

На практика обаче игрището в комплекса Царско село е със статут на временно спортно съоръжение и изобщо не предполага на него да се провеждат официални мачове от елитната футболна група.

Явно обаче се разчита, че Касабов, който се смята за покровител на Стойне Манолов, ще реши проблема. 

Временният шеф на БФС досега предпочиташе да остава в сянка, но той е като „Вечната Амбър”. 64-годишният юрист е най-дългогодишният служител на футболната централа. Започва работа в международния отдел  още през 1979 година, малко след като се е дипломирал в Софийския университет.

Става важна клечка, когато заради добрия си немски поема контакта с Германския футболен съюз (DFB), освен това през него минава и комуникацията с компанията  "Адидас", която дълго време доставя екипировка на националния отбор.

Заради връзките във федералната република той е вербуван през 1986 година от Второ главно управление на Държавна сигурност  (контраразузнаването) под псевдонима "Иван”.

Като агент сътрудничи на трети отдел "ФРГ, Австрия, Франция" във Второ главно управление на ДС по линия на Западна Германия. Това беше тайна до 2016 година, когато досието му беше огласено.

Касабов работи за кратко в периода 1984-1985 г. в Левски, който е и неговият любим отбор. Липсва в БФС в началото на 90-те години (1991-1994 г.), когато начело на родния футбол са пловдивските брокери Христо Данов и Христо Александров.

Покрай кариерата си във футбола, Касабов завърта и частен бизнес, като през 90-те години на 20 век е представител на "Адидас" за България.  В момента има обща фирма с бившия футболист на Левски Веселин Балевски.

Касабов е работил общо със седем ръководители на родния футбол. Може да се каже, че е сред най-скъпите кадри на централата, защото постоянно пътува в чужбина, където задължително отсяда в лъскави хотели. В БФС се шегуват, че с харчовете по командировките му може да се издържа цяла детско-юношеска школа.  

На 21 ноември 1995 г. той става вицепрезидент на БФС, след като на власт идва зетят на Тато Иван Славков, останал начело цели две петилетки. След падането му и оглавяването на футболната централа от Борислав Михайлов, Касабов остава на поста си с мотива, че има твърде голям опит.

Дълги години Касабов е член на комисии на УЕФА и ФИФА. Засега не е ясно дали и той рискува да го споходи съдбата на неговия голям приятел Франц Бекенбауер. Германската футболна легенда е разследван за корупция. Съмненията са за купуване на гласове за домакинство на световното в Германия през 2006 г.

Запознати със задкулисните игри в родния футбол твърдят, че агент Иван и приятелският кръг „Царско село” ще се опитат да отложат максимално насрочването на конгреса на БФС, защото сегашната ситуация ги устройва. Както е казал народът, риба се лови най-добре в мътни води.

Дали този сценарий ще се сбъдне ще стане ясно само след броени часове. Рискът БФС да затъне в скандали, далавери и блатото на черното тото обаче е твърде голям, ако сегашното безвластие се проточи, споделиха опасенията си пред TrafficNews футболни деятели. Не е ясно и дали важни фигури от родния футбол няма да се окажат клиенти на Темида, когато приключи прокурорското разследване за уредени мачове и съмнителни договори.