Сезон 2022-2023 ще е исторически за пловдивския футбол, защото за първи път в историята ще има общо 6 отбора в първите три дивизии в българския футбол.

През миналия сезон отборите бяха – Ботев, Локомотив- Първа лига, Марица, Ботев 2 - Втора лига и Локомотив 2 - Трета лига. 

Любопитно е, че през този сезон във всяко едно от трите нива на българския футбол ще има по два пловдивски отбори.

Първото дерби за сезона между Локомотив и Ботев ще бъде в началото на септември

В Първа лига – елита на българския футбол ще са Ботев и Локомотив. Ботев започна своя 69-и сезон в елита, Локомотив е с 62 сезона. Реално в "А" група никога не е имало повече от три пловдивски тима в един сезон. Имало е сезони с Ботев, Локомотив и Марица, както и с Ботев, Локомотив и Спартак. На два пъти Спартак и Марица се разминават с това да има четири пловдивски тима в един сезон. В единия сезон Марица губи баража за влизане в елита, а в другия Спартак изпада, а Марица печели промоция. През миналия сезон Ботев спечели бронзовите медали, а Локомотив завърши на 10-о място. 

Във Втора лига за втори пореден сезон в групата са Марица и Ботев 2. И двата тима бяха новаци във второто ниво на българския футбол през сезон 2021-2022. Маричани завършиха на 9-о място, а Ботев 2 се спаси от изпадане и завърши 16-и. За Марица това ще е 34-ят сезон във Втора лига, а за Ботев 2 е втори сезон.


Марица и дубълът на Ботев ще играят два пъти и през този сезон 

В Югоизточната Трета лига също ще има пловдивско дерби, след като Спартак се завърна в третото ниво на българския футбол. "Гладиаторите" бяха изпаднали в А ОФГ, но се завърнаха и от новия сезон ще са в Трета лига. През миналия сезон в групата дебютира Локомотив 2, който завърши на 13-о място. Програмата за Югоизточната Трета лига ще бъде теглена следващата сряда, а първенството започва в уикенда 6 и 7 август.


Спартак се завърна в Трета лига и ще има пловдивско дерби с дубъла на Локомотив

Така ще има минимум шест пловдивски дербита през новия сезон.

Заб. Статистиката е от 1948г.