Второто пловдивско дерби за този сезон между Ботев и Локомотив ще се играе днес на стадион "Христо Ботев" в 19:30ч.

Мачът отново ще бъде без гостуващи фенове, както беше и при първото дерби, защото през този сезон двата отбора се разбраха да няма гостуващи агитки в двубоите през редовния сезон.

Дербито ще е първо на стадион "Христо Ботев" от 10 години, а при последното на 14 септември 2013г. Ботев победи с 2:0 с два гола на Анисе. 

Друга любопитна подробност е, че Ботев ще бъде с пети различен в последните 5 дербита. Сега начело на тима е сърбина Душан Керкез. Треньорът на Локомотив Александър Томаш ще изведе Локо за 4-ти път в дербито той вече има една победа и две равенства. 

От Ботев обявиха, че има огромен интерес за мача и се очаква стадионът да бъде пълен. 

В общия баланс в мачовете за първенство Ботев води с един успех - 41, пред 40 за Локомотив, а равенствата са 33. Головата разлика е в полза на Локомотив - 137:135.

Любопитно е, че преди дербито никой от двамата треньори Александър Томаш и Душан Керкез не говориха преди двубоя.

В класирането Ботев е на 11-то място с 18 точки, а Локомотив е трети с 31 точки.

В миналия кръг Ботев победи у дома Локомотив София с 6:0, а Локомотив направи 1:1 като гост на ЦСКА 1948.

В първото пловдивско дерби за този сезон нямаше победител и мачът на Лаута завърши 1:1. Мартин Секулич откри за Ботев от дузпа през първото полувреме, а Пиер Зебли, който вече не е част от Локомотив изравни през втората част.

След дербито Локомотив записа рекордна победна серия от 9 поредни успеха, което беше клубен рекорд. 

"Смърфовете" още са непобедени като гост, след като двете загуби до момента през сезона дойдоха на "Лаута".

Ботев е с две поредни победи в последните си два мача в първенството, при които вкара общо 11 гола. Локомотив пък е в серия от 5 поредни мача без победа в първенство, но между тях успя да спечели за Купата срещу Добруджа. Последният успех на Локо в мач от първенството е от 23 септември при успеха с 2:0 над Славия.

В последните две дербита нямаше победител и те завършиха 1:1, а последно на 3 септември 2022-та се стигна до победа за един от двата отбора. Тогава Локомотив победи на "Лаута" с 1:0. 

Локомотив ще бъде без двама титуляри - Евандро и Ангел Лясков, които са наказани. Контузени са Калоян Костов и Тодор Павлов.

В Ботев само Мохамед Брахими ще пропусне двубоя, защото е трайно контузен.

Съдия на мача ще е пловдивчанинът Георги Кабаков.

Вероятни състави:

Ботев: Хидает Ханкич, Антоан Конте, Атанас Чернев, Йонас Там, Константинос Балоянис, Антонио Перера, Янис Карабельов, Самуел Акере, Ивелин Попов, Уме Емануел, Антоан Бароан

Локомотив: Динко Хоркаш, Оливие Камдем, Мартин Паскалев, Хорхе Сегура, Кристиян Пешов, Бабакар Дион, Георги Каракашев, Христо Иванов, Джовани, Димитър Илиев, Георги Минчев

Ботев с пети различен треньор в последните 5 дербита срещу ЛокоДушан Керкез дебютира в дербито в петък

Десет години по-късно отново пловдивско дерби Ботев - Локо на КолежаДвубоят е този петък от 19:30ч.

Дерби номер 118: Балансът отново е равенСблъсъкът Ботев - Локомотив е този петък