Точно 10 години минаха от последното пловдивско дерби между Ботев и Локомотив, което се игра на стадион "Христо Ботев". Последният сблъсък на Колежа между двата пловдивски гранда се игра на 14 септември 2013г. 

В петък след 10 години от 19:00ч. отново стадион "Христо Ботев" ще се играе дерби между Ботев и Локомотив. Мачът ще е без гостуваща публика, защото двата отбора се разбраха да няма гостуващи привърженици на двата мача от редовния сезон в елита. 

Последният сблъсък на бул. "Източен" 10 беше през 2013-та година в среща от 8-ия кръг в елита. 

Тогава Ботев беше воден от Станимир Стоилов, а Локомотив от Александър Станков. 

Ботев се бореше за влизане в евротурнирите и беше в битката за медалите, а Локомотив също прави силен сезон и влиза в топ 6. 

Преди двубоя Ботев не беше побеждавал в дербито от октомври 2009г., когато на Колежа печели с 1:0. 

През изминалия сезон 2012-2013 двата отбора се срещат в две дербита, които завършват без победител - 2:2 на "Лаута" и 0:0 на стадион "Христо Ботев".

Мачът се играе на Колежа при вече започнала реконструкция на стадиона и без трибуна Изток, която е бутната.

Двубоят започна вихрено за Ботев и в 18-та минута Тодор Неделев извежда чудесно в пеналта Анисе, който овладява и с удар по тревата не оставя шансове на Господинов за 1:0.

В 27-та минута обаче Ботев остава с 10 човека, след като Борис Галчев е изгонен след втори жълт картон. 

В 55-та минута Ромарио Кортзорг прави страхотен пробив, навлиза в пеналта и пуска пас към Анисе, който отблизо вкарва за 2:0.

В 59-та миунта Габриел до Кармо от Локомотив също е изгонен след втори жълт картон и до края на дербито двата мача завършват с по 10 човека. 

Анисе става и първият чужденец с два гола в едно дерби за Ботев. Преди това Бобан Янчевски от Локомотив е първият чужденец с два гола в дербито.

Дербито на Пловдив е 3 ноември (петък) от 19:30ч. на стадион "Христо Ботев".

8-ми кръг "А" ПФГ 14 септември 2023г. Ботев (Пловдив) - Локомотив (Пловдив) 2:0 

Голмайстори: 1:0 Анисе 18 мин. 2:0 Анисе 55 мин.

Червени картони: Борис Галчев - Ботев 27 мин. Габриел до Кармо - Локомотив 59 мин. 

Стадион: "Христо Ботев", Пловдив - 12 200 зрители

Ботев: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Сивард Спрокел, Бобан Грънчаров, Веселин Минев, Борис Галчев, Томаш Иршак, Тодор Неделев (Костадин Дяков 86 мин.), Анисе (Станислав Костов 90 + 3 мин.), Вандер (Георги Сърмов 46 мин.), Ромарио Кортзорг

Локомотив: Йордан Господинов, Йордан Тодоров (Дани Кики 82 мин.), Пламен Крачунов, Александър Тунчев, Диего, Аласан Н'Диайе, Валери Георгиев (Флавио Паулино 60 мин.), Александър Якимов (Костадин Марков 62 мин.), Мартин Камбуров, Здравко Лазаров, Габриел до Кармо