Англия играе срещу Италия във финала на Евро 2020 днес. Двубоят на "Уембли" в Лондон ще се играе от 22:00ч. 

Англичаните не бяха достигали до финала на Европейско първенство и го направиха за първи път. Феновете на "трите лъва" виждат и знак в съдбата, защото отново след 1966г. на финал Англия ще има шанс да спечели трофей от голям футболен форум. Англичаните имат една световна титла през 1966г., но след това така и не съумява да се класира на финал на голям футболен форум. 

По пътя към финала Англия спечели групата си с две победи и едно равенство и без допуснат гол. Англичаните победиха с 2:0 Германия на осминафиналите и 4:0 Украйна на четвъртфиналите. В полуфиналите срещу Дания допуснаха за първи път гол в своята врата, но след доста тежък мач успяха да измъкнат победата с 2:1 след продължения и се класираха на едва втория си финал в историята си на голям футболен форум и първи на европейски шампионат. 

Италия е може би най-атрактивният отбор на шампионата до момента. Тимът стартира ударно записа три победи от три мача и голова разлика 7:0. В елиминациите италианците се измъчиха и в трите си срещи, но бяха и в доста по-тежък поток, отстранявайки отбори като Белгия и Испания. Италианците победиха с 2:1 след продължения Австрия, а на четвъртфиналите победиха Белгия с 2:1 в редовното време. Най-тежък беше мачът с Испания, който завърши 1:1 и се стигна до дузпи, в които момчетата на Роберто Манчини бяха по-точни и се класираха за финала. 

За Италия ще играе на четвъртия си финал на европейски финали. Тимът има една титла през 1968г. и два загубени финала през 2000-а и 2012-а години. Тимът обаче е един от най-успешните на световни първенства и има общо четири спечелени финала на Мондиал. Освен това италианците имат и страхотно постижение те нямат загуба вече в 33 поредни срещи и не са били побеждавани от 2018-а година. Любопитно е, че Италия пропусна последния голям футболен форум - Световното първенство през 2018-а година в Русия, но след него скуадрата е непобедима. 

Общо двата отбора са срещали 27 пъти, от които Италия е с 11 победи, 8 за победите на Англия и 8 са равенствата. За последно на голям футболен форум двата отбора се срещнаха на световното през 2014-а година, когато Италия победи с 2:1 в груповата фаза, но и двата отбора отпаднаха още в групите. 

За последно се срещнаха през 2018-а година, когато завършиха 1:1 в контрола отново на "Уембли". Варди откри за Англия в 26-та минута, а Лоренцо Инсиние изравни от дузпа в 87-та минута.

Хари Кейн (4 вкарани гола до момента) може да стане голмайстор на шампионата ако вкара два гола днес, при едно попадение нападателят на англичаните ще завърши с равни голове с Патрик Шик и Кристиано Роналдо по 5. 

Треньорът на Италия Роберто Манчини няма много добри спомени от "Уембли". Той загуби финала за Шампионската лига като футболист на Сампдория срещу Барселона с 0:1 през 1992г., а освен това и една от най-срамните му страници като мениджър също е на въпросния стадион. Тогава като треньор на Манчестър Сити Манчини загуби с 0:1 финала за ФА Къп срещу Уигън, който в същия сезон изпадна в Чемпиъншип.

Мачът ще бъде трети финал на "Уембли" на голям футболен форум. Преди това стадионът е приемал финалът за световната титла през 1966г. между Англия - Германия 4:2 след продължение и мачът за европейската титла през 1996г. между Германия и Чехия - 2:1 след продължение.