Футболните клубове дават най-много пари за заплати на играчите си, показва проучване на Sporting Intelligence за 2019 година, обхващащо още елитни дивизии на спортове като NBA, NFL и MLB. Изследвани са 350 отбора и резултатите показват, че начело по плащане на заплати са Барселона и Реал Мадрид.

Каталунците са номер 1 със средно 11.5 милиона евро заплата на футболист (с данъците), а Лионел Меси получава годишно 58 000 000. Реал Мадрид е много близко на втората позиция със средно възнаграждение от 10 милиона, а трети от Ла Лига по този показател е Атлетико (Мадрид) с 6.5 милиона, което е значително подобрение в сравнение с миналата година. Тогава "дюшекчиите" бяха 52-ри в същото проучване по разходи за заплати, а сега са 17-и.

Вижте парите за заплати в топ отборите на Европа

В Премиър лийг начело по възнаграждения сред клубовете са Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед, следвани от Ливърпул с разлика около половин милион паунда. Шефийлд Юнайтед е с най-ниски разходи за заплати на Острова, но пък харчи два пъти повече за тях от последния по този показател в Ла Лига - Осасуна, предава Факти. Също е любопитно да се отбележи, че тим като Кристъл Палас раздава по-щедри възнаграждения от грандовете Валенсия и Севиля.

 

 

Вижте парите за заплати в топ отборите на Европа

В Серия "А" Ювентус е далеч пред всички останали и всъщност е на трета позиция за всички спортове след Барселона и Реал Мадрид със среден годишен разход от 9.4 милиона евро. В Италия донякъде е странно, че Рома е на втора позиция, а Интер е трети.

Вижте парите за заплати в топ отборите на Европа

Във Франция очаквано Пари Сен Жермен е далеч пред конкурентите си в това отношение, като само пет клуба отделят поне 1 милион евро за заплати на играчите си.

Вижте парите за заплати в топ отборите на Европа

Байерн (Мюнхен) доминира по подобен начин в Германия, плащайки почти двойно повече от втория по този показател Борусия (Дортмунд).

Вижте парите за заплати в топ отборите на Европа