Точно един месец остава до началото на Евро 2020. Шампионатът трябва да бъде открит на 11 юни с мача между Италия и Турция в Рим. 

Европейското първенство трябваше да се играе през миналата година, но беше отложено заради коронавируса. От УЕФА решиха първенство да запази името си Евро 2020. Това е и първото европейско първенство по футбол, което е отложено. 

По случай 60-годишнината първенството ще се играе в 11 различни града в цяла Европа. Първоначално градовете домакини трябваше да са 12, но ирландската столица Дъблин отпадна в последния момент. Испанският град Билбао също няма приеме мачове от шампионата, но Билбао беше заменен от друг испански град - Севиля. 

От 11 юни до 11 юли ще се играе на стадионите в Рим (Италия), Севиля (Испания), Копенхаген (Дания), Баку (Азербайджан), Амстердам (Нидерландия), Глазгоу (Шотландия), Букурещ (Румъния), Будапеща (Унгария), Лондон (Англия), Санкт Петербург (Русия), Мюнхен (Германия).

Европейският шампион Португалия ще защитава титлата си от Евро 2016, когато победи във финала домакина Франция с 1:0 след продължения. Именно португалците са и в най-интересната група заедно с последните световни шампиони - Франция и Германия. Компания на трите отбори ще прави Унгария. 

За първи път на европейски шампионат отборите ще имат право на група от 26 играчи, вместо досегашните 23.

Как ще се отрази коронавирусът на шампионатът може да видите тук:

Месец преди европейското - ограничения за публиката, ежедневни тестове и възможност за отлагане на мачовеЕвро 2020 ще бъде под знака на коронавируса