Дузпата, от която Манчестър Юн отбеляза третия гол в последната минута срещу ПСЖ в Париж, очаквано предизвика много дискусии и спорове. С точното изпълнение на Рашфорд червените дяволи победиха с 3:1 и се класираха за четвъртфиналите на Шампионската лига след загубата с 0:2 на Олд Трафорд и повече отбелязани голове на чужд терен. Реферът Дамир Скомина използва услугата на ВАР, за да отсъди 11-метровия наказателен удар. Той дойде след далечен шут на Диого Далот, при който Преснел Кимпембе скочи с тялото, за да парира удара, обърна се с гръб, а топката рикошира в десния му лакът.

Кой каквото иска да ми говори, но това не е хандбал, заяви ТВ коментаторът и бивш национал и защитник на Манчестър Юн Рио Фердинанд. Защитникът се е обърнал към собствената си врата и не вижда топката, която се удря в ръката му. Какво значи това, че ръцете трябва да са плътно прилепнали към тялото, за да няма дузпа? Това би създало предимство на нападателя спрямо защитника, което е нечестно, допълни той.

На подобно мнение бе и другият коментатор, бивш национал и звезда на Ливърпул Майкъл Оуен. Защитникът се обърна с гръб, а ръката му не бе в неестествена позиция. След като се намеси ВАР, вече бе ясно, че ще има дузпа. Проблемът е, че с ВАР всеки бивш футболист смята, че това не е дузпа, а всеки рефер е на мнение, че е дузпа. Това е тревожна тенденция, каза Оуен.

Един от най-популярните английски рефери Марк Клатенбърг обаче внесе известна яснота. Според него реферът Скомина е действало според последните инструкции от УЕФА за подобни положения. В Англия това не е дузпа и аз никога не бих я отсъдил. Последните инструкции от УЕФА обаче са да се дузпа при всяко положение, в което ръката на защитника не е в естествено положение. Тук обаче Кимпембе не искаше да играе с ръка, смята Клатенбърг.

Не е честно ударът да е от над 20 метра, топката да се удари в ръка на защитник без той да е искал това и наказанието да е удар от 11 метра, заяви старши треньорът на ПСЖ Томас Тухел. За мен това не може да бъде дузпа – беше прекалено жестоко. Все пак ние сме си виновни, защото в продължение на повече от час играхме с мисълта, че трябва да вкараме втори гол, но не успяхме да го направим, допълни той.