Медиите в Швеция не се изказват никак ласкаво за България и родния футбол. Хроникьорът на един от най-популярните таблоиди в скандинавската страна Aftonbladet Симон Банк пристигна в София за световната квалификация между Трекронур и нашите национали в четвъртък. Журналистът е бил в столицата преди 12 години по същия повод - мач между двата тима, и според него малко неща се се променили оттогава. В статия със заглавие "Една футболна страна, която се опитва да излезе от калта", той представя накратко ситуацията в България според него. 

“София е същата, каквато я помня от последния път, но жегата е по-голяма. Улиците из града не са реновирани, а шофьорите на такси се опитват все още да ти вземат 500 крони (около 50 евро б.п.) за пътуване, което струва около 20 крони. Тези, които не се пазят биват обрани, тъй като в такситата има повече от една касова бележка и могат да ти я представят. Единствено сградите из града са малко по-високи”, пише Банк, цитиран от sportal.bg.

Що се отнася до футбола хроникьорът изтъква изцяло негативни неща. Изкарват се на преден план доклади отпреди години, когато се твърди, че българските клубове са изцяло свързани със сенчестия бизнес и мачовете са в голямата си част уредени. Като единствен позитив са изтъкнати успехите на Лудогорец, но се натъртва на факта, че в тима от Разград се подвизават осем бразилци и само един български национал.

"Това е държава, която е на дъното на всички световни индекси по прозрачност. Корупцията се спуска навсякъде и вярата в държавата е на ниско ниво. Футболът не се различава от това, даже напротив, ситуацията е още по-зле. Преди седем години доклад на ЦРУ твърди, че през комунистическия режим големите отбори са били под егидата на армията и полицията, а сега са под ръководството на криминални хора. Една голяма и горда футболна страна, която стига до полуфинал на световно първенство през 1994 играе мачовете си на фона на куршуми. Президенти на клубове редовно са екзекутирани, уреждат се мачове, публиката си тръгва от стадионите, големи отбори като Левски и ЦСКА изчезват и се появяват пак. Когато “Fifprо” публикува доклад за състоянието на футбола в Източна Европа става ясно, че един на всеки седем футболисти в България е получавал предложение да участва в уредени мачове". 

"Все пак някои клубове започват постепенно да се управялват професионално и Лудогорец се превърна в отбор страшилище в последните години. Там обаче футболистите са главно бразилци - осем и само един от играчите на Петър Хубчев.", анализира Банк.