Футболът отдавна стана бизнес, а водеща сила станаха парите. Отдавна отборите и играчите не играят за името на клуба, а за банковата си сметка. Вчерашното решение за създаването на затворена Суперлига с най-добрите отбори в света съвсем затвърди това мнение. 

Всъщност буквално за няколко часа вчера стана ясно, че се подготвя Суперлига с 12 сигурни отбора, които потвърдиха участие чрез официални съобщения на сайтовете си след 22:00 б.в. Преди това пък УЕФА пусна официално съобщение, което беше подписано от футболните федерации на Англия, Испания и Италия, както и първенствата им Висшата лига, Ла Лига и Серия А. 

В съобщението се казва, че клубовете ще понесат сериозно финансови удари, ще бъдат осъдени, изгонени от клубните първенства, а техните играчи няма да могат да участват на световни и европейски първенствата. 

Новината за новата лига не е неочаквана, но точно в този момент беше изненадваща, защото УЕФА обявиха, че от сезон 2024-2025 се променя изцяло формата на Шампионската лига. От централата мислеха, че са се разбрали с топ клубовете, но това така и не стана. 

Клубовете обаче изглеждат непоклатими, а в основата на всичко е парите. Според различни информациите всеки един отбор ще получи 350 млн. първоначално, а на сезон сумата ще нарастне до 3.5 млрд. само за един сезон. Лигата ще бъде администрирана изцяло от собствениците на клубовете, като неин президент ще Флорентино Перес, а вицепрезиденти ще бъдат Андреа Аниели - президентът на Ювентус и единият от собствениците на Манчестър Юнайтед Джоел Глейзър. 

Целта на клубовете е ясна всичките пари да отиват при тях без участието на УЕФА. 

На този етап УЕФА изглежда като жертва, но централата също стана нарицателно на корупция не по-малко от ФИФА през последните години, така че определено добри в случая няма и всички гонят парите. 

Друг е въпросът ако наистина се случи всичко това в какво ще се превърне футбола. Реално погледнато ако УЕФА изпълни заканите си най-добрите отбори в света ще могат да играят само и единствено в Суперлигата. 

Това пък ще даде шанс на отбори като Рома, Лацио, Наполи, Аталанта, Севиля, Виляреал, Бетис, Уест Хам, Евертън и други да се борят за титлите в Англия, Испания и Италия. 

Ако все пак се стигне до решение в турнира да участва и УЕФА, но да получава по-малко от приходите, а отборите да участват в първенствата, те пак ще бъдат обезмислени, защото топ клубовете ще си имат запазено място в Суперлигата и реално ще се борят само за титлата, Купата и Суперкупата на страната

Големите въпросителни обаче идват още за този сезон. От УЕФА вече заплашиха клубовете, но те бяха непоколебими в действията и обявиха създаването на лигата. Ако УЕФА извади всички 12 отбора още сега от първенствата и евротурнирите нещата ще се обърнат още този сезон. Развитие по този въпрос може да има още в петък, като вече се заговори, че може да бъдат върнати отпаднали отбори и евортурнирите да завършат без клубовете от Суперлигата. 

Така например от полуфиналистите в Шампионската лига остава само ПСЖ, който не е обявил участието си в лигата и по всичко личи, че на този етап не смята да се отцепва от УЕФА. В Лига Европа пък трябва да останат само Виляреал и Рома.

В първенствата също следва сериозно пренареждане, след като лидерите Манчестър Сити, Атлетико Мадрид и Интер също са сред отцепниците. 

Интересно е мнението на немските отбори. Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, РБ Лайпциг няма да бъдат част от Суперлигата и трите клуба потвърдиха това и се противопоставиха категорично на идеята за новата лига. Най-успешният отбор в Лига Европа - Севиля също публикува съобщение, че е против новия турнир. Нидерландския гранд Аякс също остава в Шампионската лига.

Все още няма голяма яснота какво точно ще се случи, но се очаква в следващата седмица да има доста срещи между представители на УЕФА и Суперлигата, за да се стигне до консенсус. 

Ако обаче се стигне до разкол то тогава футболът съвсем ще бъде унищожен, а най-добрите ще си играят само и единственото в собствената си лига. 

Как е в другите спортове? 

В баскетболната НБА е по подобна схема. В лигата играят само едни и същи отбори без да има отпадане или да има нови отбори. Същото е и в останалите спортове в САЩ. Нов отбор може да има само след гласуване и трябва повечето отбори да са приети. 

Но да се върнем в Европа. Преди три сезона се получи сериозен разкол в баскетбола. Там отборите от Евролигата и част от останалите по-силни тимове се отделиха отделно от ФИБА - баскетболната УЕФА. Така Евролигата и Еврокъп двата най-силни турнира в баскетбола еквиваленти на Шампионска лига и Лига Европа се отделиха. ФИБА наложи санкции на отборите, но нещата придобиха съвсем друг вид, а сега именно Евролигата определя какво се случи. Така например представителството на Евролигата и Еврокъп не допускат техните играчи да играят в националните отбори за европейски и световни квалификации, ако съвпада с календара на Евролигата. Лигата си прави собствен календар, който не се съобразява от мачовете на националните отбори. По тази причина не беше допуснат да играе в световните квалификации най-добрият ни баскетболист Александър Везенков. 

ФИБА направи алтернативна Шампионска лига, но този турнира реално е трети по сила. ФИБА също така реши да накаже съдии, които свирят в Евролигата и не им дава наряди за турнири организирани от ФИБА включително и мачове от световни и европейски първенства. 

Във волейбола също имаше подобни индикации най-вече заради недоволство от страна към ЦЕВ за развиването на спорта и търсенето на спонсори, но не се вижда, че ще има разкол поне в следващите сезони.