Новина, че утре Изпълкома ще гласува промяна във формата разбуни сериозно духовете в българския футбол. Промяната е внесена от президентът на ПФЛ Стефан Капралов. 

Става въпрос за нов формат в елита с 16 отбора. Това означава, че още този сезон ще има сериозна промяна в първенството ни, а именно няма да има директно изпадащи. 

Така на практика във втората четворка на долната осмица отборите Славия, Ботев Враца, Етър и Монтана ще играят да избегнат бараж. Само последният ще играе бараж с втория от Втора лига. До момента от четирите отбора само един щеше да се спаси, един да играе бараж, а последните два да изпаднат. 

Промяната обаче може да докара сериозни проблеми на БФС от УЕФА. Централата може да глоби федерацията ни, като рискуваме и по-големи глоби и дори изваждания на отборите от евротурнирите. Причините е, че се прави промяна почти в края на сезона. 

Ако това бъде прието от следващия сезон се връща старият формат на 16 отбора и ще се играят 30 кръга и отборите ще играят един срещу друг на разменено гостуване. Отпадат плейофите и разделянето на първа шестица и втора осмица. 

Така 13 тима от елита ни остават и през следващия сезон в първенство, два ще влязат директно от Втора лига единият е Пирин, а другият най-вероятно ще е Локомотив София, а последният 16-и тим ще бъде определен в баража между последния от втората четворка на долната осмица и третия от Втора лига. 

Любопитно е, че преди около месец предложението беше внесено от временния президент на БФС Михаил Касабов, но то не беше прието.