Немският Байер Леверкузен и италианският тим на Аталанта ще спорят днес в първия финал в евротурнирите за този сезон в турнира Лига Европа. Двубоят е днес от 22:00ч. на стадион "Авива" в Дъблин.

Финалът се очаква да е много интересен, защото и двата отбора практикуват офанзивен стил на игра и не се затварят в срещите си. 

Байер Леверкузен прави уникален сезон, след като за първи път в историята си стана шампион на Германия. Освен всичко друго тимът стана и първият в Бундеслигата, който завършва сезон без загуба. Леверкузен може да направи и требъл, а втората възможност ще е днес, а в събота бившият отбор на Димитър Бербатов ще играе на финала за Купата на Германия срещу Кайзерслаутерн, който играе във Втора Бундеслига. Леверкузен не само може да направи требъл, но може да завърши сезона и непобедим при спечелване на Лига Европа и Купата на Германия. 

Аталанта също прави много запомнящ се сезон. Тимът се завърна в Шампионската лига през новия сезон, достигна до финал за Купата на Италия, който загуби от Ювентус с 0:1 през миналата седмица. Днес тимът от Бергамо за първи път в своята история ще играе финал в евротурнирите. До момента Аталанта имаше само полуфинал в евротурнирите през 1988г., когато загуби в КНК от белгийския Мехелен. В Шампионска лига бергамаските имат четвъртфинал през 2020-та година, когато бяха на минути от това да елиминират ПСЖ и да стигнат до полуфиналите.

За Леверкузен това ще е трети финал в евротурнирите. Тимът има загубен финал в Шампионска лига от Реал Мадрид през 2002-ра година и спечелена Купа на УЕФА през 1988г. 

Немският тим имаше възможност за требъл и през 2002-ра година, но тогава загуби всичко Бундеслигата - второ място и загуби във финалите на Шампионска лига и Купата на Германия. Сега обаче Бундеслигата беше взета и требъл изглежда доста близко.

По пътя към финала Леверкузен елиминира Карабах, Уест Хям и Рома.

Аталанта се справи със Спортинг Лисабон, впечатляващ беше успеха над Ливърпул с 3:0 като гост на "Анфийлд", а в полуфиналите италианците елиминираха Марсилия. 

Двата отбора са се срещали веднъж в евротурнирите през сезон 2021-2022 в Лига Европа, когато на осминафиналите Аталанта отстранява Леверкузен след 3:2 в Бергамо и 1:0 в Леверкузен. 

За треньорите - Шаби Алонсон на Леверкузен и Джан Пиеро Гасперини на Аталанта спечелването на Лига Европа ще е първи европейски трофей в тяхната кариера. До момента двамата нямат европейски финал като треньори. Алонсо е печелил два пъти Шампионска лига като играч с отборите на Ливърпул и Реал Мадрид. 

Съдия на двубоя ще е румънецът Ищван Ковач.