Зеленият сертификат влиза и в българския футбол. Българският футболен съюз информира клубовете, че всички участници в първенствата и турнирите на БФС - длъжностни и служебни лица, обслужващ срещите персонал, както и футболисти над 18-годишна възраст, са длъжни да представят сертификат преди участие в организацията или провеждането на футболна среща от efbet Лига.

Те следва да покажат един от следните зелени сертификати: за ваксинирани срещу COVID-19; за преболедували COVID-19; за отрицателен резултат от PCR тест до 72 часа преди влизане в стадиона или за отрицателен бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане.

Контролът върху изпълнението на Заповедта ще се осъществява от организатора на отбора-домакин и делегата на футболната среща.

Определено най-сложно идва изпълнението на заповедта за клубовете с аматьорски статут. Става въпрос за отборите от четирите В групи, областните групи и лигите по мини футбол. 

Това означава, че ако даден отбор има не ваксинирани играчи те трябва да си прави тест на всеки 72 часа. Припомняме, че клубовете сами решават дали да пускат публика. Така например двубоят Царско село - Локомотив София остана без публика по желание на домакините.

TrafficNews потърси и мнението на председателя на Зоналния съвет на БФС в Пловдив Огнян Златков, който заяви, че в следващите дни ще има по-голяма яснота как точно ще се процедира. 

"Тепърва ще тълкуваме заповедта и ще създадем организация за клубовете в следващите дни. Клубовете постоянно ми звънят и сме във връзка с тях. На този етап знаем със сигурност, че публиката трябва да бъде със зелен сертификат, за да гледа дадена среща. Имаме процедура със съдиите, които са не ваксинирани и при тях се правят тестове преди всеки мач, така че с тях няма да имаме проблем. Всички треньори в детско юношеския футбол също трябва да има сертификат. За всички под 18 години няма задължение да имат зелен сертификат. Определено ще е доста сложно ако се изискват и сертификати и за аматьорския футбол", заяви Златков.