Националният отбор по футбол на Русия може да бъде лишен от участие на Евро 2020. Преди няколко дни стана ясно, че заради неспазване на определени изисквания от страна на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), Световната антидопингова агенция (WADA) препоръчва ново спиране на правата на РУСАДА и това може да доведе до изваждане на Русия от Олимпийските игри през 2020 година в Токио. Евентуалните санкции обаче могат да засегнат и футбола. Става въпрос за 4-годишен период, в който Русия ще бъде отстранена от всички международни състезания. Домакинствата на турнирите, които страната трябва да организира, ще бъдат дадени на други държави.

По отношение на футбола, в Русия се опасяваха от лишаване от участие в квалификациите за световното първенство в Катар през 2022 година. Смяташе се, че националният отбор няма да има проблеми да играе на Евро 2020, защото турнирът е под егидата на УЕФА, а не на ФИФА. Снощи обаче генералният директор на РУСАДА Юрий Ганус призна, че действително съществува опасност тимът на Станислав Черчесов да не бъде допуснат до еврофиналите, а Санкт Петербург да не приеме мачовете, на които трябва да е домакин, пише sportal.bg.

Има такава вероятност. За да запазим лиценза си, трябваше да изпълним две условия. Първото бе до 31 декември 2018 година да допуснем експерти в Московската лаборатория и да им предадем електронната база данни. Второто условие беше до 30 юни 2019 година да осигурим прехвърлянето и на материалните данни - пробите от списъка, които да бъдат представени в разследващия отдел на WADA. Изпълнихме първото изискване със закъснение - в средата на януари, но WADA го зачете. Разследващият отдел на агенцията обаче установи много несъответствия. Базата данни не беше автентична. Министърът на спорта Павел Колобков каза, че това са технически корекции. Аз обаче видях списъка. Всички ползваме компютърните технологии. Едно е да има неволно изтрит файл, но в случая става дума за липсващи данни, които касаят цялата структура. Когато видях въпросите на WADA към Русия във връзка с манипулираните данни, бях в шок. Как е възможно да бъде предадена подобна база данни, когато е ясно, че всичко ще излезе на бял свят и за спортните организации ще има последици?, коментира Ганус.