Мъжкият национален отбор по футбол записа четири поредни мача без загуба. Подобно нещо не се беше случвало от 2018-а година. Това определено е новина, имайки предвид, че само преди няколко месеца паднахме с 2:5 от Грузия у дома и не успяхме да победим футболното джудже Гибралтар навън – 1:1.

С идването на Младен Кръстаич на поста национален селекционер се видя и другото лице на националния отбор. Сърбинът успя да мотивира националите, които вече играят с желание, правят и интересни комбинации. Проблемът на националния отбор може би беше свързан точно с мотивацията въпреки, че наистина е странно да играеш за националния отбор и да нямаш мотивация, но в последните години именно това се наблюдаваше и лагера с националния отбор беше просто едно досадно задължение.

В последните мачове се видяха няколко хубави неща – създаваме положения (нещо, което се случваше рядко в периода 2019-2022), играем с желание и импровизираме. Победите срещу Гибралтар и Северна Македония определено вдъхнаха увереност, а и те не бяха без значение, защото ни оставиха в борбата макар и с много условности за баражите от Лигата на нациите за Евро 2024. Това е още една опция за класиране на шампионата, ако не е успеем да преодолеем редовните квалификации.

Какви са шансовете на България за бараж за Евро 2024?Националите имат шансове за баражи, но те зависят от много неща

Естествено и съвсем нормално е да се говори за класиране. България вече над 18 години е извън голям футболен форум, а последното ни класиране беше на Евро 2004. От БФС по-скоро мълчаха по тази тема, а причината е ясна - да не се вкарва допълнително напрежение в отбора. Вчера техническия директор Георги Иванов обяви, че именно това е целта, макар и да не искат да я афишират. Обикновено обаче в доста от квалификациите всичко свършваше още след втория-третия, а понякога и след първия мач. Именно това трябва да промени Кръстаич.

Квалификационната ни група за Евро 2024 е тежка и въпреки, че няма изявен фаворит за разлика от предишни години – Англия, Италия, Франция националите трябва да бъдат много внимателни.

България е задължена да бие отбора на Литва на два пъти, а мачовете с Черна гора ще ни покажат дали сме на правия път и ще имаме шансове за класиране или отново ще пропуснем голям футболен форум. Именно тези срещи може да се окажат решаващи. Успехи срещу Литва и Черна гора ще ни оставят в борбата за класиране със сигурност. Основните фаворити в нашата група са отборите на Сърбия и Унгария. Сърбите разполагат с много сериозен състав и звезди като Милинкович-Савич, Влахович, Митрович, Костич, Тадич и други. Но защо именно сърбинът Младен Кръстаич, който между другото води този отбор на Мондиала през 2018-а година в Русия, да не бъде човекът, който ще ги спре. Кръстаич познава изключително добре отбора и това може да е от голяма полза в двубоите срещу западните ни съседи. Унгарците също са опасен отбор. Тимът беше в група заедно с Англия, Италия и Германия и беше на крачка от това да спечели тази група и да се класира за полуфиналите в Лигата на нациите, но италианците успяха да спечелят и да продължат напред. Това е отбор, който не разполага с толкова големи звезди като Сърбия, но предимството на този тим е страхотният колектив, който имат.

Определено на България ще бъде много трудно в тази група, но реално погледнато най-важния ни мач по всичко изглежда ще бъде още първият срещу Черна гора. Националите играят у дома срещу черногорците на 24 март 2023г. При успех момчетата на Младен Кръстаич ще тръгнат уверено в пресявките и ще имат доста по-голямо самочувствие преди гостуването на Унгария на 27 март 2023г.

За Германия през 2024г. квота получават първите два отбора в групата. 

Успех срещу Черна гора всъщност е много значим и поради друга причина. Националите нямат победа на старт на квалификациите от 2016-та година, когато започнаха с успех с 4:3 над Люксембург в квалификациите за Мондиал 2018. Тогава България изигра последните си силни квалификации, побеждавайки отбори като Нидерландия и Швеция и това са и последните значими победи в официални мачове на “лъвовете”.

Четирите мача без загуба и трите поредни победи при Младен Кръстаич също вдъхват надежда, защото националите нямаха три поредни победи от 2018-а година, когато направиха серия от четири поредни успеха.

От 2019 до сега обаче България има едва 8 победи, а само 5 от тях са в официални мачове – европейски и световни квалификации и Лигата на нациите.

Дали обаче най-накрая ще счупим каръка и Младен Кръстаич ще се окаже историческият треньор, който след 20 години ще ни изведе отново на голям футболен форум ще разберем през следващата година.