Мъжкият национален отбор записа изключително важна победа срещу Северна Македония в Лигата на нациите, която освен за самочувствие, слагане на край на негативната тенденция от 2018-а година да нямаме победа като гост, се оказа важна и заради друга причина. 

Националите оставиха живи шансовете си за бараж за Евро 2024 от Лигата на нациите, след като завършиха на второто място в групата след успеха над Северна Македония. На подобен бараж България може да играе ако не успее да се класира през нормалните квалификации. Припомняме, че националите са в изключително черна серия от 18 години без голям футболен форум, а ако пропуснем и Евро 2024 годините ще станат 20. За последно "лъвовете" се класираха на голям футболен форум през 2004г. на Европейското в Португалия.

Кога са квалификациите? 

Европейското през 2024г. ще бъде в Германия, а жребият за квалификациите ще бъде на 9 октомври. Тогава ще станат и всички групи в квалификациите, а за първенството ще се класират директно първите два отбора във всяка от 10 групи. Общо 20 тима ще си осигурят място на шампионата от квалификациите. 

При неуспех в тях може да разчитаме на бараж

Ако не успеем да се класираме в групата си на първо или второ място и да си осигурим директна виза за Германия националите ще имат шанс да участват на бараж, но при определени обстоятелства. На този етап баражът не е сигурен и ще трябва да разчитаме поне три тима, които са завършили преди нас в Лига С да се класират директно за Европейското. Пред нас са отборите на Гърция, Турция, Грузия, Казахстан, Азербайджан, Люксембург и Косово. За съжаление националите завършиха на последното място от вторите отбори. В момента от всички отбори България е на 38-то място в крайното класиране на Лигата на нациите, но в Лига С трябва четири отбора да участват в баражите, което ни оставя някакви шансове за бараж. 

Какво представлява баражът? 

Ако успеем да се класираме за бараж националите ще трябва да изиграят два мача, за да се класират на Европейското първенство. Мачовете обаче могат да бъдат и срещу отбори, които са участвали в по-горните лиги - А и В. Първо се играе полуфинал, а домакин е първият изтеглен отбор. Мачът е на директна елиминация и ако няма победител в редовното време следват продължения, а ако и след тях няма победител следват дузпи. Финалът също е в един мач на директна елиминация, а домакин пак е първият изтеглен отбор в жребия. 

Последният път на бараж

В първото издание на Лигата на нациите през 2018-2020 България достигна до бараж за класиране на Евро 2020. Заради коронавирусът баражът се игра през октомври 2020г. Националите бяха домакини на Унгария, но отпаднаха след 1:3, а впоследствие унгарците спечелиха и финала срещу Исландия и се класираха на Европейското.