Няколко часа след като най-добрите наши футболни съдии Георги Кабаков и Мартин Маргаритов бяха избрани от ФИФА да ръководят мачове на XXXII летни олимпийски игри в Токио, двамата пловдивчани бяха включени и в списъка на УЕФА за реферите на 16-ото Европейско първенство по футбол това лято, съобщава информационна агенция „Темпо Нюз“.
 
Шампионатът на Стария континент тази година ще се проведе в 12 града в 12 различни европейски държави от 11 юни до 11 юли 2021 година, а Кабаков и Маргаритов засега са включени в групата "подкрепящите" арбитри. Това на практика означава, че двамата пловдивчани ще бъдат четвърти съдии на мачовете, както и първи резерви при отпадането на рефер за даден мач.
Освен двамата българи със същия статут ва Европейското ще бъдат още Стефани Фрапар и Микаел Бершебру (Франция), Давиде Маса и Стефано Алесио (Италия), Бартош Франковски и Марчин Бониек (Полша), Сърджан Йованович и Урош Стойкович (Сърбия), Сандро Щаер и Стефан де Алмейда (Швейцария).
 
Съдийските тройки, които ще ръководят срещите от еврошампионата са германците Феликс Брих, Марк Борш и Щефан Луп, Даниел Зиберт, с асистенти - Ян Зидел и Рафаел Фолтин, Джунейт Чакър, Бахатин Дюран и Тарик Онгюн от Турция, испанците Карлос дел Серо Гранде, Хуан Карлос Хусте Хименес и Роберто Алонсо Фернандес, както и Андреас Екберг, Мехмет Калум и Стефан Хелберг от Швеция.

В списъка на ръководещите са още Орел Гринфелд, Рой Хасан и Идан Яркони от Израел, румънските арбитри Овидиу Алин Хацеган, Себастиан Евген Георге и Раду Адриан Гингулеац, руснаците Сергей Карасьов, Игор Демешко и Максим Гаврилине и унгарската бригада Ищван Ковач, Василе Флорин Маринеску и Михай Овидиу Артене.

От Нидерландия също са избрани цели 6 съдии - Бьорн Куйперс, с асистенти - Сандер ван Рокел и Едвин Зейнстра, както и Дани Макелие, с помощници - Хесел Стегстра и Ян де Врис, и още - испанците Антонио Мигел Матеу Лаос, По Себриан Девис и Роберто Диас Перес дел Паломар, англичаните Майкъл Оливър, Стюърт Бърт и Саймън Питър, Антъни Тейлър, Гари Бесуик и Адам Нън, както и  Даниеле Орсато, Алесандро Джалатини и Фабио Прети от Италия, Артур Мануел Рибейро Соареш Диаш, Руи Лисино Барбоса Тавареш и Пауло Алешандре Сантош Соареш от Португалия, французите Клеман Тюрпен, Никола Дано и Сирил Грингоре, както и словенската тройка Славко Винчич, Томаш Кланчник и Андраш Ковачич. Тройката на аржентинския арбитър Роберто Репалини по силата на споразумение за обмяна на съдии с КОНМЕБОЛ, като на "Копа Америка" най-вероятно ще бъде заменена с тази на испанеца Хесус Хил Мансано.

Авторитетният избор на световната футболна централа за Георги Кабаков, Мартин Маргаритов и Диян Вълков за Европейското първенство и футболния турнир на Олимпиадата в Токио, идва след поредицата отлични оценки, които получиха в Лигата на нациите, както и в Лига Европа и Шампионската лига през тази и миналата година.
Европейското през тази година е 16-ото европейско първенство по футбол, организирано от УЕФА. Това е и второто европейско, в груповата фаза на което играят 24 отбора, и първото, което се провежда не на територията на една или две съседни държави, а на 12 стадиона в 12 града от 12 национални асоциации на УЕФА.