Броени дни остават до началото на Евро 2020 и от днес TrafficNews ще Ви представи отборите, които се класираха за шампионата. 

В Група "А" попаднаха тимовете на Италия, Турция, Швейцария и Уелс и определено се очаква да бъде много интересно. 

Двубоят на откриването на шампионата е на 11 юни между Италия и Турция. Той ще се играе от 22:00ч. на стадион "Олимпико" в Рим. 

Срещите от първата група на шампионата ще се играят на стадио "Олимпико" в Рим и Олимпийския стадион в Баку. 

Ето и пълната програма на група А:

11 юни 22:00ч. Италия - Турция Рим

12 юни 16:00ч. Уелс - Швейцария Баку

16 юни 19:00ч. Турция - Уелс Баку

16 юни 22:00ч. Италия - Швейцария Рим

20 юни 19:00ч. Италия - Уелс Баку 

20 юни 19:00ч. Швейцария - Турция Рим

Италия

В каквото и форма да се намира Италия е винаги сред основните отбори, които могат да направят нещо на европейско и дори да го спечелят. Въпреки, че в последните години тимът не е играл финал на голям футболен форум Италия никога не може да бъде подценявана. 

Селекционер на тима е Роберто Манчини, който направи сериозно име с отборите на Интер и Манчестър Сити. Манчини е наставник на тима от 2018-а година, след като тимът допусна грандиозен гаф и не се класира на Световното в Русия през 2018-а година и Джан Пиеро Вентура беше освободен. Реално сега Италия ще се завърне на голям футболен форум, след като за последно отпадна на четвъртфиналите на Евро 2016 след изпълнение на дузпи от Германия. 

В квалификациите Италия нямаше проблеми и спечели групата си без загубена точка - 10 победи от 10 мача и пълен актив от 30 точки. 

Скуадрата има доста стабилен състав но и групата, в която се намира е доста коварна. Тук са са още Швейцария, полуфиналистът от миналото европейско Уелс и съставът на Турция, който се намира в страхотна форма. Любопитно е, че Швейцария и Италия са в една група и в световните квалификации, в която попадна и националният ни отбор, но двата отбора още не са се срещали един срещу друг в пресявките за Мондиала.

За звезда в Италия е трудно да се определени само един играч, но определено тимът ще разчита много на Чиро Имобиле да вкарва попадения. Откритието на сезона Енрико Киеза също се очаква да направи силен шампионат.

Матео Песина, който направи силен сезон с Аталанта и нападателят на ПСЖ Мойси Кийн са по-интересните играчи, които няма да вземат участие на шампионата, но предвид много големият избор на Манчини техните липси няма да са решаващи, защото двамата принципно са резерви в тима.

Букмейкърите основно дават седма позиция за шансовете за титла за Италия с коефиценти около 11 и 12. 

Ето пълния състав на Италия за Евро 2020:

Вратари: Джанлуиджи Донарума (Милан), Алекс Мерет (Наполи), Салваторе Сиригу (Торино) 

Защитници: Франческо Ачерби (Лацио) , Алесандро Бастони (Интер), Леонардо Бонучи (Ювентус), Джорджо Киелини (Ювентус), Джовани Ди Лоренцо (Наполи), Емерсон (Челси), Алесандро Флоренци (ПСЖ), Леандро Спинацола (Рома) , Рафаел Толой (Аталанта) 

Халфове: Николо Барела (Интер), Брайън Кристанте (Рома), Жоржиньо (Челси), Мануел Локатели (Сасуоло), Лоренцо Пелегрини (Рома), Стефано Сенси (Интер), Марко Верати (ПСЖ)

Нападатели: Андреа Белоти (Торино), Доменико Берарди (Сасуоло), Федерико Бернардески (Ювентус), Енрико Киеза (Ювентус), Чиро Имобиле (Лацио), Роберто Инсиние (Наполи), Джакомо Распадори (Сасуоло) 

Турция 

Турците са един от отборите, който винаги е на приливи и отливи. Понякога не се класират за голям футболен форум, а понякога правят уникален фурор и стигат до полуфиналите - Мондиал 2020 и Евро 2008. В момента тимът е в страхотна форма и може да се очаква нещо повече от осминафинал. 

Турците стартираха ударно световните квалификации с 4:2 над Нидерландия, а след това разби и Норвегия като гост с 3:0. Тимът обаче напомни за себе си и странните резултати и направи 3:3 у дома срещу Латвия. 

В отбора има цели трима, които станаха изненадващо шампиони на Франция с Лил и сложиха край на хегемонията на ПСЖ. Това са защитникът Зеки Челик, Юусуф Язичи и Бурак Йълмъз. В състава има и други интересни имена, които играят в силни клубове като Мерих Демирал, Озан Кабак, Дженгиз Юндер, Хакан Чалханоглу. 

В квалификациите за Евро 2020 Турция загатна, че ще е фактор, след като победи световния шампион Франция с 2:0 у дома и не загуби в Париж - 1:1. Тимът остана втори с 23 точки пред 25 за французите и си осигури директно класиране за шампионата. 

Треньорът на отбора е Сенол Гюнеш, който класира турците на третото място на световното първенство през 2002-а година и е считан за най-великия футболен треньор в страната. 

От състава отпаднаха Ченк Тосун и Чанер Еркин, които имат над 40 мача за националния отбор, но те постепенно вече не са сред основните играчи и тяхната липса не е изненадваща. 

Въпреки, че в състава играят играчи от Ювентус, Милан и Ливърпул трябва сериозно внимание да се обърне на голаджията Бурак Йълмаз, който след месец ще стане на 36 години, но през този сезон стана шампион на Франция с Лил и в 33 мача, вкара 18 гола във всички турнири. 

Букмейкърите слагат на 11-то място Турция по шанс за трофея с коефицент 51.

Състава на Турция за Евро 2020:

Вратари: Алтай Баяндър (Фенербахче), Мерт Гюнок (Истанбул Башакшехир), Угюрджан Чакър (Трабзонспор)

Защитници: Зеки Челик (Лил), Чаглар Союнчю (Лестър), Каан Айхан (Сасуоло), Мерих Демирал (Ювентус), Мерт Мюлдюр (Сасуоло), Озан Кабак (Ливърпул), Ръдван Йълмаз (Бешикташ), Умут Мераш (Льо Авър)

Халфове: Юсуф Язъджъ (Лил), Дорукхан Токоз (Бешикташ), Ирфан Джан Кахвечъ (Фенербахче), Окай Йокуслу (Уест Бромич Албиън), Оркун Кьокчю (Фейенорд), Озан Туфан (Фенербахче), Тайлан Анталялъ (Галатасарай), Хакан Чалханоглу (Милан)

Нападатели: Бурак Йълмаз (Лил), Ченгиз Юндер (Лестър), Енес Юнал (Хетафе), Абдулкадир Йомур (Трабзонспор), Керем Актюроглу (Галатасарай), Халил Ибрахим Дервишоглу (Брентфорд), Кенан Караман (Фортуна Дюселдорф)

Швейцария

"Кръстоносците" са най-постоянният отбор на голям футболен форум през новия век. Тимът е пропускал само едно световно - 2002 и едно европейско - 2012. Отборът обаче никога не успява да стигне до четвъртфиналите и това си е основен проблем. Отново швейцарците имат доста стабилен отбор от опитни и млади, които играят в най-силните първенства в света. 

В световните квалификации тимът е в една група отново с Италия. Швейцарците стартираха ударно пресявките и точно България стана жертва на тима, като националите получиха три гола за шест минути от "кръстоносците", които все пак не ни вкараха повече и мачът завърши 3:1. След нов ранен гол отборът победи и Литва, но само с 1:0. 

Селекционерът на тима е Владимир Петкович, който води тима от 2014-а година насам. 

Определено тимът ще се опита да стигне поне до четвъртфиналите през тази година и да счупи каръка, но първо трябва да излезе от групата, която е доста тежка. 

В Швейцария има доста звезди, но можем да отличим Джердан Шакири, който е сред най нестандартните футболисти въобще. От Шакири се очаква доста и на този шампионат. 

Михаел Ланг от Борусия Мьонхенгладбах е единственият играч с по-солидна кариера в националния отбор, който отпадна от състава на Владимир Петкович. 

Букмейкърите дават 14-то място по вероятност да спечели трофея на швейцарците, а коефицентът е 67.

Вижте състава на Швейцария за Евро 2020:

Вратари: Ян Зомер (Борусия Мьонхенгладбах), Ивон Мвого (ПСВ Айндховен), Йонас Омлин (Монпелие)

Защитници: Мануел Аканжи (Борусия Дортмунд), Лорис Бенито (Бордо), Ерай Комерт (Базел), Нико Елведи (Борусия Мьонхенгладбах), Джордан Лотомба (Ница), Кевин Мбабу (Волфсбург), Бечир Омерагич (Цюрих), Ригардо Родригес (Торино), Фабиан Шер (Нюкасъл), Силван Видмер (Базел)

Халфове: Кристиан Фаснахт (Йънг Бойс), Едмилсон Фернандеш (Майнц), Ремо Фройлер (Аталанта), Адмир Мехмеди (Волфсбург), Джердан Шачири (Ливърпул), Джибрил Соу (Айнтрахт Франкфурт), Рубен Варфас (Аугсбург), Гранит Джака (Арсенал), Денис Закария (Борусия Мьонхенгладбах), Стивън Цубер (Айнтрахт Франкфурт)

Нападатели: Бреел Емболо (Борусия Мьонхенгладбах), Марио Гавранович (Динамо Загреб), Харис Сеферович (Бенфика)

Уелс 

Тимът на Уелс с години не се беше класирал на голям футболен форум. Тимът обаче успя да се класира на Евро 2016 и беше сензацията на шампионата, стигайки до полуфиналите. След това не успя да си осигуря място на световното през 2018-а, но отново се класира за европейско. 

В групата си в квалификациите отборът имаше доста трудности, но все пак завърши като втори с 14 точки и успя да изпревари Словакия с една точка и Унгария с две. Групата беше спечелена от Хърватия със 17. 

В световните квалификации Уелс загуби с 1:3 от Белгия и победи с 1:0 Чехия. 

Отборът е почти същият от Евро 2016 с малки изключения, но шансовете този път не са много големи, след като групата изглежда доста солидна и Уелс може и да отпадне още преди елиминациите. 

Треньорът на Уелс е легендата Райън Гигс, който за първи път ще изведе тима на голям футболен форум. На Евро 2016 наставник беше Крис Колмън. 

Голямата звезда на Уелс е Гарет Бейл, който изкара странен сезон в Тотнъм. Бейл играеше рядко, но в последния мач за сезона вкара решителните попадения, които класираха Тотнъм в турнира Купа на конференциите.

Голямото име, което ще отсъства е нападателят Хал Робсън-Кану, който вкара два гола на Евро 2016, но през този сезон се е разписвал само пет пъти за отбора си УБА, който изпадна от Висшата лига. 

Букмейкърите са наредили под номер 19 по шансове да вдигне трофея Уелс и коефицентът на тима е 201. 

Ето и състава на Уелс: 

Вратари: Уейн Хенеси (Кристъл Палас), Дани Уорд (Лестър), Адам Дейвис (Сток Сити)

Защитници: Крис Гънтър (Чарлтън), Бен Дейвис и Джо Родън (и двамата от Тотнъм), Конър Робъртс и Бен Кабанго (и двамата от Суонси), Итън Ампаду (Челси), Крис Мефъм (Борнемут), Джеймс Лоурънс (Санкт Паули, Германия), Нико Уилямс (Ливърпул), Рийс Норингтън-Дейвис (Шефилд Юнайтед)

Полузащитници: Аарън Рамзи (Ювентус, Италия), Джо Алън (Сток Сити), Джони Уилямс и Рубин Колуил (и двамата от Кардиф Сити), Хари Уилсън (Ливърпул), Даниъл Джеймс и Дилън Левит (и двамата от Манчестър Юнайтед), Дейвид Бруукс (Борнемут), Джо Морел (Лутън), Мат Смит (Манчестър Сити)

Нападатели: Гарет Бейл (Реал Мадрид, Испания), Кийфър Мур (Кардиф Сити), Тайлър Робъртс (Лийдс)