Клубовете от Висшата лига гласуваха да наложат временно замразяване на спонсорски сделки, свързани с техните собственици, предаде skysports.

Притеснението се породи от това, че новите собственици на Нюкасъл могат да подписват сделки със саудитски държавни компании. Временното замразяване ще бъде в сила за един месец, докато се водят преговори за постоянна промяна на правилата.

Клубовете от Висшата лига гласуваха в понеделник да наложат временно замразяване на подписване на търговски и спонсорски споразумения с фирми, които имат връзки със собственици на клуба си.

Решението е взето на извънредна среща, след като бяха изразени опасения, че новите собственици на Нюкасъл Юнайтед от Саудитска Арабия могат да подпишат доходоносни сделки със саудитски държавни компании.

Около 80 % от Нюкасъл сега са собственост на държавния фонд на Саудитска Арабия.

Осемнадесет клуба гласуваха за замразяването, докато Нюкасъл гласува против, а Манчестър Сити се въздържа.

Правилата за финансов феърплей на Висшата лига позволяват на клубовете да постигнат максимални загуби от £ 105 млн. За тригодишен период.

Временното замразяване ще бъде в сила за един месец, докато се водят преговори за трайна промяна на правилата.

Един от изпълнителните директори на Висшата Лига заяви: „Ако нямахме забрана, нямаше да има нищо, което да спре подписването на Нюкасъл за спонсорски права на стойност 100 милиона паунда със саудитска компания, свързана със собствениците им.”

„Тогава те биха могли да използват тези пари, за да купят играчи през януари и да заобиколят правилата ни за финансов феърплей“