Създаването на европейска футболна Суперлига вече е официално факт. Всички 12 клуба публикуваха на сайтовете си официално съобщение, че влизат в новия турнир. За момента сигурни са шест клуба от Англия Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Тотнъм, Ливърпул, Челси и Арсенал, три клуба от Италия - Ювентус, Милан и Интер, три клуба от Испания - Барселона, Реал Мадрид и Атлетико Мадрид. 

Вчера УЕФА излезе с официално съобщение съвместно с футболните федерации на Англия, Испания и Италия, че е против създаването на новата лига. Също така от централата обявиха, че ще извадят клубовете от клубните първенства, а играчите им няма да могат да участват на световни и европейска първенства. Така на практиката отборите ще могат да играят само в Суперлигата, ако УЕФА изпълни заканата си. 

Ето и съобщението от 12-те клуба:

"Дванадесет от водещите клубове в Европа днес се споразумяха за създаването на нов турнир - Европейска Суперлига. Мачовете ще се провеждат в средата на седмицата, а турнирът ще бъде администриран от клубовете-основатели. Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм влизат в Суперлигата като основатели. Още три отбора ще се присъединят преди началото на сезона, който ще започне тогава, когато е възможно. Клубовете основатели планират да обсъдят с УЕФА и ФИФА съвместно сътрудничество, за да осигурят най-добрите перспективи пред новия турнир, както и за футбола като цяло. Създаването на Суперлигата идва в момент, в който пандемията показа колко е неустойчив съществуващия в европейския футбол икономически модел", пише в изявлението.

Клубовете-основатели смятат, че резултатите от тези разговори не отстраняват основните проблеми, като в това число влизат необходимостта от провеждане на мачове от най-високо ниво и допълнителни финансови ресурси за всички във футболната пирамида", пише още в пресрилийза. По нататък е описан и форматът на състезанието: 20 клуба, като в тях влизат 15-те основатели. Останалите пет ще достигат до участие чрез квалификационен механизъм на базата на представянето си през годината. Срещите ще се провеждат в средата на седмицата, за да не пречат на националните първенство.

Предвидено е Европейската Суперлига да започва през август, като отборите ще бъдат разделени в две групи от по 10. Ще се играят по два мача на разменено гостуване всеки срещу всеки. Първите три в класирането ще се класират автоматично на четвъртфиналите, а завършилите на четвърта и пета позиция ще играят плейоф в два кръга за допълване на четвъртфиналистите. Плейофите ще са в два кръга, а финалът ще е през май в един мач на неутрален терен. Когато е възможно, ще стартира и подобна Суперлига и при жените.

Новият турнир ще донесе значителен ръст на приходите и това ще подкрепи европейския футбол в дългосрочен план. Плащанията ще бъдат много по-високи отколкото настоящите и се очаква да достигнат 10 милиарда долара", се казва още в документа.