Мъжкият национален отбор по футбол няма да има втора възможност за класиране на Евро 2024. Националите останаха извън борда за допълнителните баражи за класиране на шампионата чрез Лигата на нациите. В редовните квалификации "лъвовете" завършиха на последното място в групата си. 

Припомняме, че България завърши на второто място в групата си в Лигата на нациите, но с най-лоши показатели от всички втори отбори. Това постави "лъвовете" на доста неизгодна позиция, при която трябваше да се случат чудеса като например да очакваме класиране на поне два от отборите на Гърция, Грузия, Казахстан и Люксембург, за да играем на бараж. 

От четирите отбора Казахстан има още шанс за директно класиране, но пред България са още Азербайджан и Косово и няма никакъв вариант националите да стигнат до бараж.

"Лъвовете" имаха наистина страхотна възможност да отидат на баражите ако бяха победили Гибралтар в Лигата на нациите като гост. България завърши 1:1 като гост на една от най-малките страни в света и това се оказа фатално. Сметките показват, че при успех срещу Гибралтар "лъвовете" щяха да са най-добрият втори отбор и вече щяха да са си осигурили място на баражите. От група С директно се класира Турция и това освободи едно място, а то беше заето от най-добрия втори тим на Люксембург.  

Така националите ще направят 20 години без голям футболен форум, защото последното им класиране беше на Евро 2004. 

Припомняме, че в първото издание на Лигата на нациите България беше именно най-добрият втори тим и това осигури място на баражите за Евро 2020, където отпаднахме в полуфиналите от Унгария. 

Баражите ще се проведат между 21-26 март 2024г. и ще дадат последните три места за Евро 2024. 

Играят се полуфинали и финали на директна елиминация в една среща. Ако не бъде излъчен победител в мача се стига до продължения, а ако и те завършат без победител се преминава към изпълнение на дузпи. 

На този етап сигурни за баражите са Полша, Израел, Босна и Херцеговина, Финландия, Грузия, Гърция и Естония, а останалите тимове ще станат ясни до вторник, когато завършват европейските квалификации. 

Ако България се беше класирала за баражите щеше да има за съперници Грузия, Гърция и най-вероятно Казахстан, който все още има шанс и за директно класиране. 

Националите направиха много силен мач срещу Сърбия и изпуснаха да шокират "плавите"Двубоят в Лесковац завърши при 2:2