УЕФА официално оповести промените в евротурнирите през новия сезон. Реално погледнато те ще засегнат и трите турнира на централата - Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите, а промените влизат още през тази година или казано по-просто от сезон 2024-2025. 

Идеята на УЕФА беше да си направи собствена Суперлига на фона на нарастващото напрежение между централата и Барселона и Реал Мадрид, които спечелиха важно дело за Суперлигата. На този етап изглежда, че УЕФА спаси положението, но е много вероятно нещата да ескалират в следващите години и все пак да има Суперлигата.

Новият формат ще бъде с 36 отбора, а не с досегашните 32 тима, които бяха разпределени в 8 група от по 4 отбора. 

Двата отбора, които не са се класирали влизат в турнира по коефициент

За първи път в историята на Шампионска лига отбори, които не са се класирали по право - от първенството или чрез спечелване на Шампионската лига или Лига Европа ще участват в новата лигата. Право на участие ще имат първия и втория в класацията на УЕФА. За момента това са Италия и Германия. Гледа се представянето на отборите от дадената страна за този сезон и именно след края на настоящия сезон ще стане ясно и за кои два тима ще бъдат свободни квоти. 

Общо класиране вече няма да има групова фаза

Реално груповата фаза приключва съществуването си в новия формат, а класирането ще е общо. 

Подобно на НБА ще се гледа цялостното класиране на отборите и който е с по-добри показатели ще бъде по-напред в класирането и в борбата за класирането на осминафиналите. 

Групи ще има, защото отборите ще бъдат разпределени в 4 групи от по 8 тима, но класирането ще е общо. Няма да има и разменено гостуване, а отборите ще играят общо 8 пъти с 8 различни отбора. Един тим ще има в тази фаза на турнира 4 мача като домакин и 4 двубоя като гост. 

Паузата ще е има, но тя ще е по-малка 

До момента паузата в Шампионската лига между груповата фаза и елиминациите беше почти два месеца, но сега тя ще бъде намалена на месец и половина. Любопитно е, че сега паузата ще бъде между 6-ия и 7-ия мач от битките в лигата. Тя ще бъде от 11 декември до 21 януари. Сега паузата обикновено е от 13 декември до 13 февруари. 

Кога ще се играят мачовете?

Първия мач от лигата ще бъде между 17-19 септември 2024г., следват срещи на 1-2 октомври, 22-23 октомври, 5-6 ноември, 26-27 номеври, 10-11 декември. След това ще има мачовете се подновяват на 21-22 януари 2025г., а последния кръг от лигата ще бъде на 29 януари, а всички двубои ще се играят по едно и също време. 

Плейофа за класиране на осминафиналите ще бъде на 11-12 февруари първи мачове и на 18-19 февруари реванши. 

Осминафиналите са на 4-5 март и 11-12 март, а четвъртфиналите са насрочени за 8-9 април и 15-16 април. 

Битката за място на финала ще е на 29-30 април и 6-7 май.

Големият финал е на 31 май в Мюнхен. 

Мачовете се увеличават 

Мачовете вече ще са повече и вместо 6 срещи в груповите фази както беше досега, ще има 8 мача в лигата. Всъщност най-интересно ще е ако отбор, който не се е класирал на осминафиналите директно достигне до финала. Тогава той ще е изиграл максималните 17 срещи, които могат да се паднат на един тим през новия сезон. Като освен 8 от лигата отборът ще изиграе и цели 9 мача в елиминациите. 

Няма да има продължаване в Лига Европа 

Отборите завършили между 25-то и 36-то място в новия формат на Шампионската лига няма да имат възможност да участват в другите турнири на УЕФА. Както е известно сега тимът, който завърши на трето място в групите на Шампионска лига продължава директно евроучастието си в Лига Европа. Това обаче ще отпадне от този сезон и отборите, които не успеят да бъдат в топ 24 ще приключат участието си в евротурнирите. 

Само първите осем се класират директно за осминафинал 

Само първите осем тима завършили с най-добри показатели в лигата ще се класират директно за осминафинал. Те ще имат и най-дълга пауза от всички останали тимове, защото ще почиват от 29 януари до 4 март. Останалите отбори от 16 до 24-то място ще се борят за останалите осем места за осминафиналите. Всъщност този формат го имаше и до момента в Лига Европа и Лигата на конференциите, но от новия сезон ще го има и в Шампионска лига. Кръгът се води вече част от елиминациите, но той ще бъде като плейофен за класиране на осминафиналите. 

От осминафиналите до финала няма промяна 

След като турнирът вече е на фаза осминафинал то няма да има никакви промени от познатия ни формат до момента. Играят се два мача на разменено гостуване в директна елиминация. Голът на чужд терен вече от няколко години не важи и при равенство в двата мача следват продължения, а ако и те не излъчат победител ще се играят дузпи. Финалът е в една среща и ще се играе на "Алианц Стейдиъм" в Мюнхен. 

Краят на груповата фаза в евротурнирите в познатия ни форматОт другия сезон ще има съвсем нова форма на турнирите