През тази седмица завършиха груповите фази в Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. Това беше исторически момент, защото за последен път евротурнирите бяха по познатия ни формат с 8 групи от по 4 отбора.

От новия сезон 2024-2025 ще има коренно различен формат в Европа. Вече няма да има разменено гостуване, а отборите в една група ще бъдат.

От съществуването на Шампионска лига в началото на 90-те години фоматът се е сменял няколко пъти. Първото издание например е от едва две групи от по 4 отбора, впоследствие отборите са увеличавани, както и формата. От сезон 1999-2000 е въведен нова формат с 32 отбора 8 групи по 4 отбора, а след това се играе нова групова фаза с 4 групи по 4 отбора и те определят четвъртфиналистите. 20 години се задържа настоящият формат, а първият пък, който е изпробван е през сезон 2003-2004. Тогава 32 тима са разделени в 8 групи по 4 тима, а след това се играят осминафинали, четвъртфинали, полуфинал и финал.

Новият формат на Шампионската лига включва 36 отбора в тази фаза, които ще бъдат разпределени на 4 групи от по 9 тима. Мачовете в тази фаза ще бъдат общо 8 и вече няма да има разменено гостуване, а всеки тим ще има по 4 домакинства и 4 гостувания с различни отбора. Ще има обаче общо класиране като в лига и след него ще стане ясно кой ще се класира директно за осминафиналите, кои отбори ще играят допълнителен плейоф за оцеляване и кои ще отпаднат.

Първите 8 с най-добри показатели ще си осигурят директно класиране за осминафиналите. Отборите завършили след 9-то до 24-то място ще играят допълнителни плейофи за класиране за осминафиналите. От 9-то до 16-то място ще играят срещу тимовете от 17-то до 24-то място. От турнира отпадат завършилите от 25 до 36-то място, които няма да продължат в Лига Европа и приключват участието си в евротурнирите за сезона.

Всъщност в Шампионската лига от следващия сезон ще има и два тима, които не са си осигурили място в напредварата, но са най-високи ранкирани в ранглистата на УЕФА и те също ще участват в турнира. 

По същия формат ще се проведат Лига Европа и Лигата на конференциите. Реално от новия сезон Шампионската лига ще се превърне в мини НБА. Това се доближава и до желанието на клубовете за Суперлигата, но реално големият пай от парите отново отиват при УЕФА.

Реално погледнато в Лига Европа и Лигата на конференциите и сега има допълнителен плейофен кръг в елиминациите за класиране на осминафинал, а през следващия сезон ще има такъв и в Шампионска лига, а победителите в групите ще се класират директно за осминафинал. От осминафиналите няма да има промяна във формата на евротурнирите. 

През този сезон на осминафиналите се получиха две много любопитни двойки, а те са Интер - Атлетико Мадрид и Барселона - Наполи. В останалите шест двойки не се очакват големи изненади, а те са - Лацио - Байерн Мюнхен, Порто - Арсенал, РБ Лайпциг - Реал Мадрид, Реал Сосиедад - ПСЖ, ПСВ Айндховен - Борусия Дортмунд и ФК Копенхаген - Манчестър Сити. 

Преди дни стана ясно, че Европейският съд дава светлина на Суперлигата, в която за момента са само Реал Мадрид и Барселона, а няколко клуба вече се обявиха против идеята. Дори и да се направи Суперлига обаче тя ще е почти като регламента на новата Шампионска лига и това означава, че повече може би никога няма да видим класическия формат с осем групи от по 4 отбора. 

Дали обаче новият формат е точният е все още трудно да се каже, но определено е доста странен, а и все пак 20 години футболните фенове бяха свикнали с настоящия формат, а сега тепърва трябва да проучват всичко за новия.

Всичко за новия формат в евротурнирите от следващия сезон може да видите тук:

Какво ще се промени с новите правила в евротурнирите през следващия сезон?Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите няма да имат нищо общо от тази кампания