През сезон 2022-2023 пловдивчани в елита се увеличиха за сметка на миналия сезон, но за съжаление доста малко от тях играят постоянно.

Естествено в Ботев и Локомотив те са най-много - "канарчетата" са с 6, а Локомотив са с пет, но едва двама от тях са титуляри.

При Ботев обаче никой не е титуляр, след като Тодор Неделев се възстановява след като черепът му беше счупен при катастрофа в Грузия преди мач на националния отбор. Вратарят Георги Аргилашки загуби титулярното си място за сметка на Хидайет Ханкич и през този сезон има само два мача. Юношите Атанас Чернев и Станислав Работов принципно рядко получават шансове, но сега съвсем няма как да играят, защото също са контузени, а Чернев има 5 минути в двубой срещу Арда този сезон. Християн Славков, който е трети вратар също няма мач този сезон. Друг юноша на клуба Димитър Тонев има два мача като титуляр и общо участия в 8 срещи. Той щеше да бъде даван под наем в Берое, но остана в Ботев.

В Локомотив има двама титуляри, които са и основните играчи на тима в последните години - капитанът Димитър Илиев, който е изиграл всичките 11 срещи на тима до момента от началото на сезона и има едно попадение, а другият е Бирсент Карагарен, който прави страхотен сезон до момента и също е с 11 мача като титуляр, в които е вкарал 4 гола и е дал 4 асистенции. След контузии на основните бранители младият пловдивчанин и юноша на Локомотив Тодор Павлов получи шанс за изява, до момента има записани 5 мача и два мача като титуляр. Останалите пловдивчани в Локомотив са Сами Мехмедов и Иван Сулев, двамата обаче не попадат в групата на първия отбор, но пък тренират с първия отбор.

В Арда има двама пловдивчани - опитният Пламен Крачунов, който е изиграл 8 мача от началото на сезона като титуляр и младият Илия Юруков, който има 12 срещи, от които само веднъж е бил резерва.

В Берое е единственият пловдивски старши треньор в елита през този сезон - Николай Киров, а в тима е и Серкан Юсеин, който е титуляр и е записал 12 мача, един гол и две асистенции.

В ЦСКА 1948 има двама пловдивчани това са Стефан Цонков и Лазар Марин. Марин беше титуляр през миналия сезон, но през този той е играл само в 6 срещи, но пък във всичките е започвал като титуляр. Стефан Цонков е само с два мача от началото на сезона и само в един е бил титуляр.

ЦСКА София също е с двама пловдивчани, които привлече през това лято. Станислав Шопов беше върнат от Нидерландия и от началото на сезона е с 9 срещи с две асистенции, от които 8 пъти е бил титуляр и само веднъж резерва. Младокът Симеон Александров беше взет, след като започна сезона от тима на Септември София и все още няма мачове на ЦСКА, а за Септември игра в 8 мача, в които има 4 гола и една асистенция.

В Хебър също има двама пловдивчани - вратарят Петър Дебърлиев е титуляр от началото на сезона и има 11 мача като титуляр, а Цветелин Тонев, който е и капитан на пазарджиклии с 11 мача и един гол, а от тях 8 са като титуляр.

По един пловдивчанин има в Левски - Асен Митков, Лудогорец - Иван Йорданов и Септември - Атанас Кабов.

Митков е с шест мача и една асистенция, но нито един като титуляр. Иван Йорданов е със 7 мача, един гол и една асистенция. Пловдивчанинът е бил 6 мача като титуляр и само веднъж резерва. Атанас Кабов е с 9 мача и два гола за Септември през този сезон, а от тях 8 е била като титуляр.

Ето и всички пловдивчани в елита през сезон 2022-2023:

Арда - 2

Пламен Крачунов
Илия Юруков

Берое - 2

Серкан Юсеин
Николай Киров - треньор

Ботев - 6

Георги Аргилашки
Тодор Неделев
Димитър Тонев
Станислав Работов
Християн Славков
Атанас Чернев

Левски - 1

Асен Митков

Локомотив Пловдив - 5

Тодор Павлов
Бирсент Карагарен
Димитър Илиев
Иван Сулев
Сами Мехмедов

Лудогорец - 1

Иван Йорданов

Септември - 1

Атанас Кабов

Хебър - 2

Петър Дебърлиев
Цветелин Тонев

ЦСКА 1948 - 2

Стефан Цонков
Лазар Марин

ЦСКА София - 2

Станислав Шопов
Симеон Александров

Заб. В материала влизат играчи, които са родени в Пловдив и Пловдивска област и са в първите отбори на клубовете. Статистическите данни са само за мачовете от efbetЛига до 3 октомври.