Неподражаемият Христо Стоичков празнува своя 53-и рожден ден. Човекът, повел България към немислимото 4-то място в света през 1994 г. в САЩ, продължава да топли сърцата на родните футболни запалянковци със спомените за звездните мигове на националния ни отбор  през 90-те, за кинжалните му голови удари за Барселона и за Златната топка от 1994 година.

Легендарният Стоичков е роден на 8 февруари 1966 в Пловдив. Започва да играе в Марица, а през 1985 е привлечен в ЦСКА. С червения екип изиграва 123 мача, в които отбелязва 82 гола. Стоичков е трикратен шампион на България, четирикратен носител на Купата на България и носител на първата в историята Суперкупа на страната. С ЦСКА той играе и на полуфинал за Купата на носители на национални купи през 1989 година, когато става голмайстор на турнира с 11 попадения и печели "Златната обувка" за голмайстор на Европа.

През 1990 година Христо Стоичков е трансфериран в Барселона за рекордните за времето си в България 4 милиона долара. С екипа на каталунския гранд печели пет пъти титлата на Испания, Купата на европейските шампиони през 1992 година и Суперкупата на Европа през същия сезон.

Стоичков е в основата и на незабравимото американско лято през 1994 година и благодарение на неговите голове България стига до четвъртото място в света. Той е и голмайстор на Световното първенство с шест попадения. Силните му изяви в Барселона и с националния екип му носят и "Златната топка" за най-добър футболист на планетата през 1994.

За националния отбор на България той има изиграни 87 мача, в които бележи 37 гола. Участник е на два Мондиала и на Европейското първенство през 1996 година, а след края на състезателната си кариера е национален селекционер в периода 2004 - 2007 година. От лятото на 2016 година Христо Стоичков е акционер в ПФК ЦСКА, продължава да се изявява и като телевизионен коментатор за мексиканската телевизия Юнивижън в Маями.

Нека си припомним какво правеше Стоичков по терените: