Мъжкият национален отбор ще започне квалификациите за Евро 2024 този петък с двубой срещу Черна гора. Мачът ще се играе в Разград от 19:00ч. 

В групата България попадна заедно с отборите на Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва. 

Националите определено заиграха по друг начин при новия селекционер Младен Кръстаич и от четири двубоя записаха три успеха и едно равенство и още нямаме загуба при сръбския специалист. България завърши и на второто място в групата си в Лигата на нациите и остана в играта за евентуален бараж ако не успее да се класира чрез нормалните квалификации. 

Националите излизат с надежда, че този път могат да си осигурят първите две места в групата и да сложат край на мъките. Ако не успеем да се класираме и този път черната серия без голям футболен форум за националите ще стане цели 20 години, което определено вече ще е доста пагубно. 

Всъщност играчите на Младен Кръстаич нямат право на много грешни стъпки, защото отборите са по-малко в група общо 5, а срещите едва 8. Квалификациите ще се проведат в рамките на календарната година. Реално още след първите два мача - домакинство на Черна гора и гостуване на Унгария ще си проличи дали "лъвовете" ще са в играта за класиране или бързо ще се сбогуват с шансовете си за класиране на голям футболен форум. При две загуби или равенство и загуба в първите два мача шансовете за класиране стават почти нулеви. 

За първи път от доста време в групата няма изявен фаворит като Франция, Англия, Италия, Нидерландия, Швеция, Хърватия, Швейцария, Дания през последните години именно с подобни отбори националите са в една група. Това определено е плюс, но и Сърбия и Унгария са си участници на големи футболни форуми в последните години, а България е без участие от почти 20 години на какъвто и да било голям футболен форум. 

Статистиката обаче не е на наша страна, защото до момента националите са завършвали на 4-то място в групите си пет европейските и световни квалификации, а в пресявките за Евро 2012 дори бяха последни в групата. От черната серия без класиране най-близо бяхме за участие на Евро 2008, когато завършихме на само точка зад втория Нидерландия, който си осигури класиране на шампионата. За последно бяхме близо до класиране за Евро 2020, когато участвахме в баражите от Лигата на нациите. Там обаче "лъвовете" отпаднаха още в полуфиналния бараж срещу Унгария и не успяха да стигнат до битката за директно класиране срещу Исландия. 

Сърбите имат над 20 играчи от топ 5 първенствата, а сред тях са и звезди като Душан Влахович и Филип Костич от Ювентус, Сергей Милинкович-Савич от Лацио, Душан Тадич от Аякс, Александър Митрович от Фулъм и доста други. Определено именно "плавите" са фаворитите в групата ни, но дали Младен Кръстаич, които водеше отбора на Мондиал през 2018-а година няма успее да спре родината си за класиране за пореден път на Европейско първенство. Начело на сърбите е легендата Драган Стойкович - Пикси, които не беше уволнен след Мондиала през 2022-а година и остана на поста си. Със Сърбия последно сме се срещали в контрола през 2010-а година, която губим с 0:1 в София. Отдавна не сме играли в квалификации срещу тях. 

Любопитно е, че въпреки силния си състав в последните години сърбите не са играли на Европейско първенство от 2000-а година, но за сметка на това в последните Световни първенства са изпуснали само две през 2002 и 2014 години. 

Унгария е вторият доста тежък отбор в нашата група. Тимът успя да се класира за последните две европейски първенства - 2016 и 2020, а за 2020-а България игра именно срещу унгарците в полуфинална плейофна битка за класиране, която националите загубиха с 1:3 в София и отпаднаха, а "маджарите" победиха Исландия и си осигуриха място на шампионата. 

Унгарците не разполагат с играчи от такъв калибър като Сърбия, но все пак имат няколко звезди като Вили Орбан от РБ Лайпциг, Атила Салай от Фенербахче, Доминик Собослоай също от РБ Лайпциг и Роланд Салай от Фрайбруг. Треньор на унгарците е Марко Роси, който е начело на тима от 2018-а година и ги класира на Евро 2020. 

За съжаление дори Черна гора има футболисти в силни отбори за разлика от националите ни. Звездите на черногорците са Стефан Савич от Атлетико Мадрид, Адам Марушич от Лацио и Стефан Йоветич от Херта. С Черна гора сме играли най-редовно в последните години и въпреки, че отборът е един от най-младите, с национален тим от 2007-ма години, България ще играе за четвърти път в квалификации срещу черногорците, с които имаме различни резултати. За последно двата отбора бяха отново в една квалификационна група за класиране на последното Европейско 2020. Селекционерът на Черна гора е Миодраг Радулович, който е бил треньор в множество отбори, а националният отбор пое през 2020-а година. 

Сблъсъците между България и Черна гора: От зрелищни битки до провали

Литва е аутсайдера в нашата група, но определено не е отбор, който може да бъде подценяван, защото преди почти две години загубихме именно от литовците. В Литва няма звезди, а основните им играчи се състезават за отбори в Румъния, Кипър и Израел. България игра точно в миналите квалификации за Мондиала в Катар 2022 срещу Литва. Националите записаха победа в София с 1:0 и загубиха срамно с 1:3 във Вилнюс. Треньор на литовците е Едгарас Янкаускас, който е един от най-успешните футболисти на Литва и единственият печелил Шампионската лига с Порто през 2004г. 

Ако не успеят да преодолеят квалификациите "лъвовете" могат да имат и втори шанс да достигнат до Европейското в Германия. Той е чрез бараж от класирането в Лигата на нациите. България завърши на второто място в групата си, но да достигне до баража ще трябва да се надява отборите пред нашите да се класират чрез нормалните квалификации. Така, че баражът не е напълно сигурен ако не успеем в официалните пресявки. 

Дали България ще успее да счупи каръка или пак ще останем без голям футболен форум ще научим или през ноември тази година, или през март догодина, когато са баражите от Лигата на нациите. 

Ето и как се класираха националите в квалификациите в периода 2006-2022: 

2006 световни квалификации 3-то място с 15 точки на 9 точки от второто място 

2008 европейски квалификации 3-то място с 25 точки на една точка от второто място

2010 световния квалификации 3-то място с 14 точки на 4 точки от второто място 

2012 европейски квалификации 5-то последно място с 5 точки на 7 точки от второто място

2014 световни квалификации 4-то място с 13 точки на 3 точки от второто място, което обаче не осигурява бараж заради по-лоши показатели от останалите втори отбори

2016 европейски квалификации 4-то място с 11 точки на 8 точки от третото място 

2018 световни квалификации 4-то място с 13 точки на 6 точки от второто място 

2020 европейски квалификации 4-то място с 6 точки на 9 точки от второто място - загуба в полуфиналния бараж от Лигата на нациите срещу Унгария с 1:3 в София 

2022 световния квалификации 4-то място с 8 точки на осем точки от второто място