България и Черна гора ще се срещнат за четвърти път в квалификации за голям футболен форум. Националите стартира пресявките за Евро 2024г. именно срещу черногорците, а мачът е този петък от 19:00ч. в Разград. 

Черна гора е един от най-младите национални отбори в света. Държават получи независимост през 2006г. и през 2007-а година вече имаше и национален отбор по футбол. Президент на футболната федерция на Черна гора е легендата на Милан и Цървена звезда Деян Савичевич. 

Още в дебютните си квалификации за Мондиал 2010 Черна гора попада в група с България. Тогава в зрелищен мач в Подгорица на Деня на Съединението 6 септември националите направиха 2:2. Стилиян Петров откри в 11-та минута, Мирко Вучинич изравни в 61-та минута, а Стефан Йоветич от дузпа в 82-та направи пълен обрат. Със страхотен гол от фаул на Благой Георгиев в добавеното време на двубоя България стигна до точката. 

В ответния мач в София лъвовете сразиха черногорците с 4:1 след обрат. Йоветич откри в 9-та минута, но след голове на Радостин Кишишев, Димитър Телкийски, Димитър Бербатов и Валери Домовчийски България стигна до успеха. 

Националите завършват трети с 14 точки и остават извън баража за класиране, а Черна гора е на петата позиция с 9 точки. 

Още на следващите квалификации двата отбора са в една група. Тогава в битка за класиране на Евро 2012. 

Загуба с 0:1 в София в първия мач с гол на Елсад Зверотич в 36-та минута се считаше за голям провал.

В мача в Подгорица Радомир Далович открива в 53-та минута, но Ивелин Попов изравнява в 66-та за крайното 1:1. 

Във въпросните квалификации България завършва на последното място в групата с едва 5 точки, а Черна гора завършва на второто място с 12 точки и стига до баражите и на два мача от класиране, но губи и двете срещи срещу Чехия. 

За последно двата отбора се срещнаха през 2019-та година, когато се борят за място на Евро 2020.

Първият мач в София завършва 1:1, след като Стефан Могоша открива в 50-та минута, а Тодор Неделев от дузпа в 82-та минута изравнява. 

В Подгорица мачът завършва без голове - 0:0.

В групата България е на 4-та позиция с 6 точки, но играе бараж от Лигата на нациите, които е загубен от Унгария, а Черна гора е на петото място с 3 точки.