Вчера приключи груповата фаза на Евро 2020. От 24-те тима, които участваха в групите 16 продължиха към елиминациите, а 8 отпаднаха от турнира. 

Вижте най-интересните факти след груповата фаза на Евро 2020: 

- С участието и двете си попадения в първия мач на Португалия Кристиано Роналдо стана първият играч, който участва на пет поредни европейски първенства и първият, който вкарва голове на пет поредни европейски шампионата. 

- Падна рекордът за най-млад играч, след като в мача Полша - Испания поляците пуснаха в игра Каспер Козловски, който на 17 и 246 дни подобри рекорда за най-млад играч на европейски финали.

- С първия си гол срещу Унгария Кристиано Роналдо стана най-резултатният играч на европейски първенства, измествайки от първото място Мишел Платини.

- След груповата фаза Кристиано Роналдо е водач в голмайсторската листа на шампионата с пет гола.

- Роналдо вкара три дузпи на шампионата до момента, което е рекорд. Никога един играч не беше вкарвал три дузпи на едно европейско първенство. 

- На другия полюс от 11-те метра беше Испания. Испанците пропуснаха и двете си дузпи на шампионата до момента. 

- Италия и Англия са единствените отбори, които не получиха гол в груповата фаза. 

- Турция е най-слабият отбор в груповата фаза, тимът приключи шампионата с голова разлика 1:8. 

- Нямаше отбор, който да завърши групите без отбелязан гол. Общо три отбора отбелязаха само един гол в групите - Турция, Финландия и Чехия.

- Най-резултатният отбор в групите е Нидерландия с 8 отбелязани гола. 

- Шотландия е единственият отбор, който на трите си участия на европейски финали 1992, 1996 и 2020 не успява да премине групите. 

- С гола си срещу Словакия вчера испанецът Феран Торес се нареди до още трима играчи, които държат рекорда за най-бърз гол, след като са влезли на смяна. На Торес беше необходима минута, след като се появи в игра да реализира попадението.

- Вчерашната победа с 5:0 на Испания над Словакия е един от петте най-големи победи на европейски финали. За съжаление в тази класация е и мач на националния отбор при загубата с Швеция с 0:5 от Евро 2004.

- В двубоя Дания - Русия 4:1 се разписаха четири различни играчи на датчаните. Това е осми мач на европейски финали с четири различни голмайстори.

- Това определено е първенството на автоголовете. Още в груповата фаза беше счупен рекорда за брой автоголове. Цели осем са те, а до момента рекордът беше от предното европейско през 2016-а с едва три. 

- За първи път на европейски финали се допускат два автогола в един мач от един и същи отбор. Португалия си вкара два автогола при загубата с 2:4 от Германия, а футболистите на Словакия направиха също при загубата с 0:5 от Испания.

- За първи път на едно европейско първенство трима различни вратари си отбелязват автогол - Счесни от Полша, Храдецки от Финландия и Дубравка от Словакия. 

- Първият автогол на европейско първенство от вратар беше на Счесни от Полша, който държи и рекорда и за най-бърз автогол в 18-та минута при загубата с 1:2 от Словакия. 

- Автоголът на Матс Хумелс срещу Франция при успеха на французите с 1:0 в 20-а минута пък е най-бързият автогол вкаран на европейско първенство от полеви играч.