Шокиращото отпадане на европейския шампион Италия още в баражите за класиране на Световното първенство беше една от най-големите изненади в историята на футбола. Ще Ви покажем най-големите провали на действащи световни и европейски шампиони. 

Дания - 1994 

Датчаните печелят изненадващо европейското първенство през 1992г. Тимът дори не се класира за шампионата, но изваждането на Югославия класира "червения динамит" директно за шампионата в Швеция. В САЩ през 1994г. обаче няма място за Дания. В пресявките за Мондиала датчаните са изпреварени заради по-добри показатели от Република Ирландия (и двата отбора са с по 18 точки), а Испания печели групата с 19 точки. 

Германия - 1994 

Немците са един от най-постоянните и успешни отбори на национално ниво и на световни и на европейски първенства. През 1994г. в САЩ те са действащ световен шампион. В четвъртфиналите ги очаква България. Нашите национали за първи път в историята си достигат до четвъртфиналите, след като преди това на осминафиналите са отстранили Мексико. Немците не очакват изненади и повеждат след дузпа. "Лъвовете" обаче правят велик обрат за кратко време и след феноменални голове на Стоичков директно от пряк свободен удар и на Лечков след летящ плонж и изхвърлят действащия световен шампион. 

Франция - 2002 и 2004

Франция прави нещо, което се случва изключително рядко в света на футбола. Първо става световен шампион през 1998г., а след това и европейски през 2000г. На Световното първенство през 2002г. в Япония и Южна Корея французите са сред фаворитите - те са едновременно действащият световен и европейски шампион. Вместо това обаче тимът губи първия си мач в групите срещу Сенегал с 0:1. Това обаче не е всичко. "Петлите" завършват последни в групата си, след като не записват нито една победа - равенство с Уругвай и загуба срещу Дания. Две години по-късно Франция защитава и европейската си титла от 2000г. в Португалия, но на шампионата е отстранен шокиращо от Гърция с 0:1 в четвъртфиналите. Впоследствие гърците печелят отличието и стават най-изненадващият европейски шампион в историята. 

Гърция - 2006 

Това беше последният случай преди отпадането на Италия, когато действащият европейски шампион не се класира за Световно. Да, Гърция не е от традиционните отбори, които винаги са на световно и европейско, но през 2004г. тимът направи чудото и спечели европейската титла. Очакваше се гърците да се класират за Мондиала през 2006г. в Германия, но завършват в групата си чак на четвърта позиция след Дания, Турция, която играе баражи и Украйна, която се класира директно. 

Испания - 2014 

Испанците бяха тотален хегемон във футбола в периода 2008 - 2012. Тимът спечели две европейски и едва световна титла. На Мондиала в Бразилия през 2014г. обаче дойде краят на доминацията на Испания, която отгоре на всичко отпадна още в групите. Тимът загуби ужасяващо с 1:5 от Нидерландия, последва загуба и от Чили с 0:2, а победата с Австралия с 3:0 не помогна за нищо. 

Германия - 2018 

През 2018-а на Мондиала в Русия немците бяха действащ световен шампион. Тимът тръгна много тежко с шокираща загуба от Мексико, след това победи Швеция много трудно в последните секунди с 2:1. Немците стигнаха до решителен мач с Южна Корея, който обаче също изненадващо загубиха с 0:2 и така отпаднаха за първи път в историята си още в групите на Световно първенство. 

Италия - 2022 

Най-пресният случай е отпадането на Италия и то още на баражите за класиране на Световното в Катар през тази година. Италианците трябваше да победят у дома в Палермо Северна Македония, за да си осигурят директен мач с Португалия за класиране в Катар, но вместо това бяха шокирани с гол в последните секунди на редовното време от Александър Трайковски, който има солидна кариера именно за Палермо. Така действащият европейски шампион няма да участва на Световното първенство.