Над 4000 жадни за бира и екшън британски фенове ще се изсипят днес в София за европейската квалификация между националните отбори на България и Англия. Мачът на стадион „Васил Левски” е от 21,45 часа, но столичната полиция е на нокти още от сутринта.

Целта е да не се допусне повторение на бруталните сцени, които се разиграха в Прага миналия петък. Тогава преди загубения от „Трите лъва” двубой английски запалянковци атакуваха с бутилки местната полиция. В отговоро униформените пуснаха сълзотворен газ и арестуваха 10 от най-буйните гости, един от които беше ранен.

За днешния мач в София англичаните имат закупени 3400 билети, но със сигурност ще пристигнат много повече, както се случи и в Чехия. Освен самите британци се очакват и балкански фенове на  "Трите лъва", които ще дойдат от Сърбия, Румъния, Северна Македония и Гърция.

СДВР предприема всички мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с футболната среща, увериха от МВР.

По всички възлови места и особено в района на стадион „Васил Левски” ще има засилено полицейско присъствие.

Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число парфюми, и чадъри/.

Поради наложено наказание от УЕФА няма да бъдат настанявани зрители в по-голямата част от сектор "Г“.

Вратите за посетители ще бъдат отворени в 20.00 часа. За привържениците на Англия са предвидени за отваряне входове № 22, 23, 24, на сектор „Г“ и вход № 25 на сектор „А“ на стадиона. Привърженици на българския национален отбор, закупили билети за сектор „А“, ще бъдат пропускани през входове № 1 и 2.

Ангажимент по охраната на спортната среща имат частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при възникнала необходимост.

Заради мача влизането с кола до центъра на София ще бъде ходене по мъките, а за някои места на практика невъзможно.

Във връзка с провеждане на футболната среща ще бъде забранен престоят и паркирането на превозни средства, както следва:

- още от четвъртък до 24:00 часа днес при сектор „Г“ на  стадион "Васил Левски";

- от 08:00 до 24:00 часа днес моста пред стадион „Васил Левски” и на ул. "Ген. Гурко", между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Васил Левски".

От 20:30 часа довечера до приключване на футболната среща, при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР, е възможно да бъде забранено влизането на превозни средства в двете посоки (с изключение на автобусите на масовия градски транспорт) по:

- ул. "Ген. Гурко”, между булевардите "Васил Левски” и "Евлоги и Христо Георгиеви”;

- бул. "Евлоги и Христо Георгиеви”, между пл. "Орлов мост” и бул. "Черни връх”;

- бул. "Драган Цанков”, между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви” и "Пейо К. Яворов”.

Освен заради резултата,  мачът носи особено заряд и заради опасенията на англичаните от евентуални расистки прояви по трибуните.

Понеже УЕФА обяви двубоя за рисков сред публиката ще има трима агенти, които ще слухтят дали зрителите не използват обиди заради цвета на кожата на футболистите, а в тима на Англия чернокожите са доста на брой.

Главният съдия на срещата Иван Бебек, който е хърватски застраховател,  ще има отговорността да решава дали да прекрати мача, ако от трибуните се чуят расистки обиди към играчите на "Трите лъва".